• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U NSRS potvrđen veto Željke Cvijanović u Predsjedništvu BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske potvrdili su dvotrećinskom većinom veto, odnosno Izjavu srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na dva zaključka koji nisu dobili njenu saglasnost na prošloj sjednici Predsjedništva.

 Željka Cvijanović Izvor: Mondo - Slaven Petković

Riječ je o zaključcima o Sporazumu o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Balkanu i Akcionom planu za ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Za potvrđivanje Izjave srpskog člana Predsjedništva glasala su 64 poslanika, koliko ih je i bilo prisutno u sali Narodne skupštine.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u završnoj riječi zahvalila je poslanicima za podršku svom zahtjevu o potvrđivanju izjave na dva zaključka izglasana u Predsjedništvu BiH, koja nisu dobila njenu podršku.

"Ovim ćemo poslati poruku da se ne možemo igrati sa institucijama Srpske, da moramo biti budni. Naravno, svakome pružamo ruku, sa svima hoćemo da sarađujemo, ali moramo i za sebe da tražimo ona prava koja nam je dao Ustav", rekla je Cvijanovićeva, prenosi Srna.

Usvojeni su i objedinjeni zaključci klubova poslanika SNSD-a, SDS-a, PDP-a, SP-a, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a te poslaničkih grupa SPS-a i DNS-a.

Odluke stupaju na snagu narednog dana od objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Cvijanovićeva je veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske navela Zaključak za hitno usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Balkanu koji je usvojen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 21. juna.

Cvijanovićeva je navela da je sporan bio isključivo Sporazum o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Balkanu zbog situacije na Kosovu i Metohiji i represije nad srpskim narodom, ali da su druga dva člana Predsjedništva objedinili raspravu o sva tri sporazuma, što je smatrala zamkom.

Poslanici su podržali i Izjavu, odnosno veto srpskog člana Predsjedništva na Zaključak za usvajanje Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU koji je usvojen bez konsenzusa na istoj sjednici.

Cvijanovićeva je pojasnila da je sporno bilo što nije uvažavao sistem koordinacije koji omogućava vidljivost svih nivoa vlasti kada je riječ o integracijama u EU.

Glasanjem poslanika završena je deveta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE