• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik-Cvijanović: Srpska donijela odgovoran zakon, Čoviću i liderima "Trojke" nudimo integralno rješavanje 14 prioriteta

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik , zajedno sa Željkom Cvijanović, članom Predsjendištva BiH, poručio je da je Republika Srpska donijela odgovoran zakon za zaštitu svojih prava i da neće stati na Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

 Dodik i Cvijanovićeva o Ustavnom sudu Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Dodik je rekao da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

"Tražimo da se radi po slovu Ustava BiH, a ne nametnutim rješenjima", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da je Republika Srpska donijela odgovoran zakon kojim štiti svoja prava, te je prekinula praksu kojom se pokušava spekulacijama uspostaviti antiustavan sistem, a što stalno čini Ustavni sud BiH.

Komentarišući reagovanja na usvajanje ovog zakona, Dodik je rekao da svoj stav mogu imati i političari iz Federacije BiH i stranci, ali da moraju da razumiju da Srpska ne treba da ćuti i da se povlači.

"Čujemo iz FBiH da će se svašta uraditi i čak čujemo prijetnje, što su gluposti. Shvatam da iz Federacije BiH imaju svoj stav, ali to neće značiti da ćemo se mi prepasti. Shvatamo da treba da se radi, ali ovako blesav i nenormalan Ustavni sud se neće poštovati".

On je nagalsio da je Republika Srpska ostvarila značajno jedinstvo i da je za ovaj zakon glasala dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da će na jednoj od narednih sjednica Predsjedništva predložiti dva sporazuma iz Berlinskog procesa koja su nesporna kako bi ona mogla da budu usvojena, dok će pod vetom da ostane sporazum o kretanju sa ličnim kartama.

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Ona je istakla da su dva sporazuma kolateralna šteta jer je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović insistirao da se to zajedno tretira.

"Sva tri sporazuma su trenutno pod vetom i neće stupiti na snagu odluka Predsjedništva gdje sam je preglasana", rekla je Cvijanovićeva, prenosi Srna.

Sastanak sa Čovićem i liderima "Trojke" u Konjicu

Dodik je rekao da će sutra u Konjicu biti održan sastanak sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i liderima "Trojke" (SDP, NiP i Naša stranka). Najavio je da eće predložiti integralno bavljenje pitanjem 14 prioriteta, što uključuje i reformu Ustavnog suda BiH kako bi se konačno riješilo pitanje odlaska stranih sudija.

"Ovo nije uslovljavanje, ovo nije prijedlog koji favorizuje Republiku Srpsku i Srbe, ovo je prijedlog za sve. Mi ne vjerujemo sudijama koji dolaze iz SDA i stranim sudijama. Oni vjeruju i oni to brane, njima je dobro, sve što su mogli razgraditi od Republike Srpske, oni su uradili. E sad ne može više", poručio je Dodik, prenosi RTRS.

Cvijanovićeva je ocijenila konstruktivnim prijedlog i da se u BiH integralno bave sa 14 prioriteta, odnosno da se tome pristupi na jedinstven način usvajanja.

"Da sjednemo i zajednički nađemo rješenja. Došlo je vrijeme da svi igramo otvorenih karata", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je u okviru tih 14 prioriteta i podtačka da je neophodno izvršiti reformu Ustavnog suda BiH.

"Ako smo za evropski put, onda to možemo vrlo elegantno da uradimo", naglasila je Cvijanovićeva.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE