• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Salkić i Hurtić uputili u proceduru NSRS "Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Ramiz Salkić i Amir Hurtić uputili su danas u parlamentarnu proceduru "Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici u julu 1995. godine."

 Ramiz Salkić Izvor: Mondo - Slaven Petković

Salkić je danas na pres-konferenciji u Banjaluci kazao da je to prilika da se NSRS očituje u vezi, kako je rekao, genocida u Srebrenici.

"Posebno zbog činjenice što NSRS vezuje svoj kontinuitet sa radom zakonodavnog tijela u periodu kada je počinjen genocid. Narodna skupština treba napraviti otklon ovom rezolucijom kako bi poslali jasnu poruku", poručio je Salkić.

To je prilika, dodao je, da NSRS pokrene "proces katarze i suočavanje s prošlošću, radi bolje budućnosti".

"Inicijativa za usvajanje rezolucije ima opravdanje u konačnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Bilo bi anticivilizacijski da se NSRS ne očituje o tome, budući da je u izvršenju genocida učestvovala Vojska RS i dio policije", kazao je Salkić.

Podsjetio je da je Evropski parlament prije 14 godina usvojio sličnu rezoluciju, kao i parlamenti mnogih zemalja, što "nameće obavezu da to uradi i NSRS".

Rezolucija, između ostalog, "previđa da NSRS osudi genocid u Srebrenici, da podrži i prihvati sve presude koje su donesene pred međunarodnim sudom pravde, da za svaku civilnu žrtvu, a posebno žrtve genocida, uputi izvinjenje i sućut porodicama žrtava te da odbaci svako negiranje genocida."

Poslanik Amir Hurtić kazao je da je po njegovom mišljenju "sjećanje na genocid potrebno ugraditi u zajedničko pamćenje te da se ne smije pristati na diskriminatorske stereotipe o pojedinim narodima".

Ovom inicijativom, naveo je, čine uslugu političarima iz reda srpskog naroda, jer je očito da unutar srpskog naroda ima onih koji još nisu stasali i koji bi pokrenuli sličnu inicijativu.

"Želja nam je da se ovakvom rezolucijom pokrene proces ukidanja kolektivne odgovornosti za genocid", kazao je.

(BHRT)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE