• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vijeće naroda RS: Klub Bošnjaka odustao od veta na zakon koji ukida odluke visokog predstavnika u Srpskoj

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vijeće naroda RS nije danas razmatralo pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske, jer je pet delegata Kluba Bošnjaka poništilo svoju odluku kojom je tražilo pokretanje veta.

  Klub Bošnjaka veto Vijeće naroda RS visoki predstavnik Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

"Prva tačka dnevnog reda, koja je trebalo da bude razmatrana, je pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, odnosno odluka visokog predstavnika i OHR-a u Službenom glasniku Republike Srpske. Međutim, pet delegata kluba Bošnjaka koji su pokrenuli taj vitalni nacionalni interes još 26. juna danas su donijeli odluku da poništavaju svoju odluku o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa na ovaj zakon", izjavila je Srni predsjedavajuća ovog vijeća Srebrenka Golić.

Ona je navela da su tri Bošnjaka iz Kluba bošnjačkog naroda bila protiv pokretanja procedure tako da je to bila odluka pet delegata koji su sami poništili svoju odluku.

"Mi ćemo obavijestiti Narodnu skupštinu o ovom, a oni znaju svoje procedure", dodala je Golićeva.

Ona je rekla da je Vijeće naroda na današnjoj sjednici imalo samo jednu tačku dnevnog reda koja se odnosila na pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o izboru člana Komisije za žalbe Republike Srpske, kao drugostepenog organa i da tu nije postignuta saglasnost.

"Većina delegata po klubovima je bila uzdržana. Kada je riječ o izboru člana Komisije za žalbe samo je pet delegata iz reda bošnjačkog naroda glasalo o svom amandmanu da se pokrene postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na postupak izbora člana Komisije", navela je Golićeva.

Ona je napomenula da, pošto nije postignuta saglasnost na sjednici Vijeća, taj predmet upućen Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine koja će, najvjerovatnije, biti održana u četvrtak, 6. jula, sa početkom u 12.00 časova.

Golićeva je navela da je jedan član Komisije preminuo, te da će se, pošto nije poznato kako se nacionalno izjašnjavao, pokušati na zajedničkoj komisiji doći do svih podataka.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske Alija Tabaković rekao je da je ovaj klub donio odluku o povlačenju veta na zakon koji je usvojila Narodna skupština Srpske u vezi sa neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika, kao i da je prije sjednice Vijeća naroda odlučeno da ne bude razmatran materijal u vezi sa Zakonom o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske.

Tabaković kaže da, šta će dalje biti sa ovim zakonima, "nije problem Kluba Bošnjaka koji je obustavio sve aktivnosti".

Narodna skupština Republike Srpske je na posebnoj sjednici krajem juna usvojila po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

Kristijan Šmit rekao je ranije da je "odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske".

Šmit nije izabran za visokog predstavnika jer nije dobio saglasnost Savjeta bezbjednosti UN, kako je predviđeno Dejtonskim sporazumom zbog čega ga Republika Srpska ne priznaje.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE