• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Centralna izborna komisija BiH nagradila Šmita zbog nametanja odluke o finansiranju izbora

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Kristijanu Šmitu uručena Zlatna plaketa Centralne izborne komisije BiH.

 Arnautović i Šmit Izvor: CIK BiH

Svečano uručenje priznanja upriličeno je danas u sjedištu Centralne izborne komisije BiH.

"Centralna izborna komisija BiH podsjeća na izuzetnu podršku koju je Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini pružio tokom pripreme i sprovođenja Opštih izbora 2022. godine, a posebno imajući u vidu deblokade vezane za osiguranje sredstava za sprovođenje izbora, te u tome smislu omogućavanja održavanja izbora", obrazloženo je u odluci CIK.

Podsjećamo, Šmit je prošle godine nametnuo odluku o finansiranju izbora. CIK u saopštenju podsjeća kako je to te situacije došlo:

"Odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH je imperativno propisano da nadležne institucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je u kontinuitetu pozivala donosioce odluka u Bosni i Hercegovini da ispune svoju zakonsku obavezu i u zakonskom roku osiguraju finansijska sredstva za provedbu Opštih izbora 2022. godine. Neosiguranje sredstava u zakonom propisanom roku ozbiljno je ugrozilo izborni proces i dovelo u pitanje održavanje Opštih izbora 2022. godine u BiH. Obzirom da je Centralna izborna komisija BiH bila onemogućena u vršenju svojih zakonskih ovlaštenja, Visoki predstavnik je donošenjem Odluke o odobravanju raspodjele sredstava na ime pokrića rashoda vezanih za Opšte izbore u Bosni i Hercegovini 2022. godine, Odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine omogućio održavanje Opštih izbora 2022.godine, te onemogućio ovakve blokade u budućnosti".

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE