• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konaković zamolio Sijarta da lobira kod rukovodstva RS: Ovo je momentum za približavanje BiH Evropskoj uniji

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar spljnioh poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je danas u Mađarskoj se sastao sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Petrom Sijartom i zamolio ga da lobira kod političara u RS da se "vrate na postavke stabilnosti".

 Konaković i Sijarto Izvor: Ministarstvo inostranih poslova BiH

Konaković je rekao kako se radi o drugom sastanku sa ministrom vanjskih poslova Mađarske Peterom Sijartom u pet mjeseci i da nema puno država sa kojima su održani sastanci u obje države.

"Koristim priliku da zahvalim Mađarskoj na podršci evropskom putu BiH, lobiranju za dobijanje kandidatskog statusa, koji je značajan i na zagovaranju politike proširenja koja je oživjela u EU, nažalost zbog agresije na Ukrajinu, ali je pružila novo vrijeme u kojem se možemo približiti Evropskoj uniji da budemo bliže od trenutnog mjesta", kazao je Konaković.

Rekao je kako je u saradnji sa zemljama na Zapadnom Balkanu kreiran novi narativ više integracije prije članstva koji zemljama i Zapadnom Balkanu daju šansu da se približe Evropskoj uniji na pristojnu razdaljinu.

"Ovaj geografski prostor jeste dio Evrope, i da shvate da mi nismo zaleđe nego srce Evrope i da nam geografski pripada da budemo dio EU, a sa svoje strane mi trebamo isporučiti i ispuniti obaveze", poručio je Konaković.

Konaković je rekao da su mu neke kolege iz EU u razgovorima rekle da bi i njihove zemlje teško ili gotovo nemoguće ispunile 14 uslova koji su stavljeni pred Bosnu i Hercegovinu i da je tu potrebno razumijevanje i da vrijeme koje se dobilo iskoristi na najbolji mogući način i iskoristi barem dio prioriteta i da se približe zajedničkom tržištu, pristupnim fondovima i projektima.

Dodao je da nema ništa protiv regionalne saradnje bilo kojeg od entiteta sa bilo kojom državom sve dok se poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, a da to Mađarske vlasti ne dovode u pitanju. Poručio je i da je dobio ideju da Mađarska bude dio sajma u gradu Tešnju.

Poručio je kako se radi na tome da se priča o Berlinskom procesu usvoji što prije i da su blizu usvajanja dva sporazuma, ali i trećeg kako bi se napravila mobilnost radnih ljudi i sirovina u korist svih.

"Razumijevanje svih politčara u BiH jako je važno i zamolio sam da dobre veze sa politčarima u RS iskoristi, da objasni koje benefite donosi priča EU, zbog krize koja se dešava, da objasni da lobira da se vratimo na postavke koje znače političku stabilnost, a iz koje možemo iskreirati neke nove ekonomske prilike", kazao je Konaković.

Poručio je da se treba isporučiti dio obaveza i da se dobije ruka i poruka od EU koja će omogućiti brži pristup i približavanje, ali da ovaj momentum neće uvijek trajati.

"Ministar Sijarto da porazgovara sa sivim političkim liderima sa kojim ima dobre kontakte i da trenutak iskoristimo za napredak", zaključio je Konaković.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Madjari su se izjasnili kao prijatelji Srpskog naroda a sem toga oni gledaju na stvari realno a ne kako im neko tamo kaze da moraju gledati. Oni su svjesni da je to protiv nasih vitalnih interesa a i dobro poznaju Srpski narod tako da cisto sumnjam da ce bilo sta pokusati lobirati na nasu stetu jer znaju da od toga nema nista.

Zole

Kakva EU pa političarima nikad nije bilo bolje ne rade ništa a plate i privilegije dobre a ne odgovaraju nikome ni zašto

MONDO REPORTAŽE