• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sijarto ponovo u BiH, prisjetimo se ''afere'' od prošle godine: Neko je rekao "Republika Srpska''?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto danas boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. Sijarto je u aprilu prošle godine posjetio Banjaluku kada su sarajevski mediji i političari problematizovali rad njegovog prevodioca.

 Peter Sijarto posjeta BiH donacija PCR testova Republika Srpska Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Mađarska je tada donirala BiH 200.000 zaštitnih maski i 10.000 zaštitnih odijela.

U izjavama koje je dao nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva i rukovodstvom Republike Srpske, Sijarto je na mađarskom jeziku upotrebio izraz "boszniai Szerb Köztársaság", što je prevoditeljka prevla kao "Republika Srpska."

To da je šef diplomatije jedne evropske zemlje izgovorio ime Republike Srpske, koju ponegdje od milja zovu ''manji bosanskohercegovački entitet" bila je neoprostiva greška ili informacija koju nisu mogli svariti, pa je organizovana kratkotrajna hajka na  vještine Sijartove prevoditeljke.

Burno je bilo na društvenim mrežama, a pojedini federalni mediji smatrali su ustvari da je prevod koji se odnosi na Republiku Srpsku bio pogrešan, tvrdeći da je ministar govorio o Bosni i Hercegovini.

Nakon par dana iz mađarske ambasade je razjašnjeno da prevodilac nije pogriješio i da je riječ o prevodiocu kojeg Ministarstvo inostranih poslova, odnosno Vlada Mađarske redovno angažuju za prevod kada su u pitanju srpski jezik i ostali jezici koji se koriste na prostoru bivše Јugoslavije.

Uskoro se oglasila i sama prevoditeljka, Eva Spicer.

"Zaista mi je žao zbog jezičkog nesporazima koji se koristi u političke svrhe. Moj prevod je bio potpuno tačan, jer se za Republiku Srpsku u mađarskom jeziku koristi pridjev bosanska kako bi se napravila razlika sa Republikom Srbijom", rekla je Eve Spicer za ATV.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto posjetiće danas Bosnu i Hercegovinu i tom prilikom uručiti donaciju Nacionalnog generalnog direktorata za bolnice Mađarske koja se sastoji od 40.032 komada PCR testova.

Tokom boravka u Sarajevu, ministar Sijarto će imati i bilateralni sastanak sa ministricom civilnih poslova BiH Ankicom Gudeljević, a biće potpisan i Memorandum o razumijevanju u oblasti sporta između Ministarstva za ljudske kapacitete Mađarske i Ministarstva civilnih poslova BiH.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE