• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ćosić ponovo postavio tablu i najavio prijavu protiv Benjamine Karić

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je da je danas ponovo postavljena tabla sa natpisom "Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo", koja je prije nekoliko dana uklonjena reagovanjem vlasti Kantona Sarajevo.

 viber_slika_2023-06-30_15-07-38-246.jpg Izvor: Srna/MONDO kolaž

On je najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv kantonalnih vlasti.

"Podnijeću krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Sarajeva Benjamine Karić, kantonalog ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine Almira Bečarevića i nepoznatih izvršilaca za oštećenje i otuđenje tuđe stvari. Sve je evidentno, imamo snimak i prijavu ćemo podnijeti nadležnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu. Podnijeću i prijavu protiv Karićeve kantonalnom Tužilaštvu jer nije sa Vijećnice uklonila tablu, koja izaziva rasnu, vjersku i nacionalnu mržnju jer na tabli piše `srpski zločinci`, a time se generalizuje jedan narod", pojasnio je Ćosić.

Ćosić je rekao da je danas tabla postavljena sigurno na teritoriji Republike Srpske, mada je, kako je naveo, i prethodna bila stavljena na isto mjesto gdje je prije 20 godina stajala tabla.

"Mi nismo nasjeli na provokacije i ono što su željeli da postignu oni koji su rušili tablu. Na taj način pokazali smo da su nasilnici koji ne poštuju ni zakone ni procedure", rekao je Ćosić.

On je najavio pravnu bitku u vezi sa utvrđivanjem entitetske linije.

"Obratio sam se predsjedniku Vlade Kantona Sarajevo, imajući u vidu da je kantonalno preduzeće uklanjalo tablu. Obratio sam se dopisom da sve trebamo rješavati na institucionalan način i tražio sam da formiramo komisiju koja će utvrditi entitetsku granicu na području Istočnog Sarajeva i Sarajeva", rekao je Ćosić.

On je najavio da će slične table biti postavljene na još sedam ili osam sporednih ulaza u Istočno Sarajevo.

"Drago nam je da su oni koji nas ne vole, a to je sigurno političko Sarajevo, otkrili svoje pravo lice - na svaki način pokušavajući da umanje značaj Istočnog Sarajeva i onoga što su Srbi dali i za Sarajevo i za Istočno Sarajevo", poručio je Ćosić.

On je napomenuo da je postavljanje tabli na ulaze u Istočno Sarajevo samo redovna aktivnost markiranja sa namjerom da se istakne specifičnost grada.

"Namjera je da se istakne da grad pripada Srbima Sarajeva, a njih je 157.000", rekao je Ćosić.

Ćosić je poručio da nema ništa lično protiv Benjamine Karić, ali da se ne smije dozvoliti minimiziranje stradanja srpskog naroda u Sarajevu.

Prema nalogu Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo, 13. jula je uklonjena tabla sa natpisom "Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo", jer je navodno ustanovljeno da se nalazi na području FBiH.

(Mondo/Srna)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE