• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uzalud protesti i apeli: Narodna skupština RS usvojila sporni zakon i kriminalizovala klevetu

Autor Brankica Spasenić

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS usvojili su na današnjoj sjednici Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuje kleveta.

 viber_image_2022-12-21_12-41-54-067.jpg Izvor: Mondo/Slaven Petković

U proteklih nekoliko mjeseci ovakvo zakonsko rješenje izazivalo je brojne reakcije i negodovanja prije svega novinara u RS, aktivista nevladinih organizacija, ali i međunarodnih organizacija.

Organizovani su protesti, upućivani zahtjevi, apeli i ultimatumi da se sporni zakon povuče prvo u formi nacrta, a potom i prijedloga, ali je on danas ipak usvojen.

U odnosu na nacrt, u Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, a koji je danas usvojen, novčane kazne za djela povrede ugleda i časti su smanjene na iznose između 1.000 i 6.000 KM, dok su se ranije kretale i do 100.000 maraka.

Takođe, izbačeno je krivično djelo uvreda, dok je dopunjen član koji se odnosi na iznošenje ličnih i porodičnih prilika, pa glasi: „Ko iznosi ili pronosi štogod iz ličnog ili porodičnog života nekog lica što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, a što nije, niti može predstavljati činjenice koje su od opravdanog interesa, kazniće se novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM“.

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović je ranije obrazložio da su predložene izmjene i dopune bile „neophodne“.

Govoreći o najspornijoj glavi krivičnih djela – protiv ugleda i časti, ministar Bukejlović je podvukao da se vodilo računa o Ustavu RS gdje je propisano da su lični integritet, čast i dostojanstvo nepovredivi, zatim o evropskim konvencijama o zaštiti ličnog i porodičnog života...

„Iznošenje neistina i izlaganje poruzi je prevršilo svaku normu društveno prihvatljivog ponašanja. Sloboda izražavanja je ograničena drugim pravima i ne smije se zloupotrebljavati. Čast i ugled ne mogu se staviti na niže mjesto na ljestvici u odnosu na bilo koje drugo zagarantovano pravo“, rekao je ranije Bukejlović.

Opozicija u RS je bila protiv ovakvih zakonskih izmjena i definisanja klevete kao krivičnog djela.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Neka i treba da se vec jednom usutkaju zapadni poltroni koji šire dezinformacije i lazi.

MONDO REPORTAŽE