• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela rasprava u NSRS o zakonu o kriminalizaciji klevete, ministar kategoričan: Iznošenje neistina prevršilo mjeru

Autor Brankica Spasenić

U Narodnoj skupštini RS danas je počela rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS koji već duže vrijeme izaziva burne reakcije u javnosti u RS, prije svega zbog predviđene kriminalizacije klevete.

 Rasprava u NSRS o kleveti Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Novinari i aktivisti nevladninih organizacija u RS su u više navrata protestovali zbog ovakvih zakonskih rješenja, a uoči današnje rasprave i glasanja poslanika, jutros je organizovana i protestna šetnja u Banjaluci.

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović je u uvodnoj riječi u NSRS još jednom podsjetio na razloge za donošenje ovog zakona i istakao da su predložene izmjene i dopune bile „neophodne“.

On je podvukao da je javnost imala aktivno učešće, te da su održane javne rasprave nakon što je u NSRS usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS.

„Kroz određene naslove i tesktove se pokušala napraviti slika da Vlada RS ignoriše mišljenje javnog mnjenja te da se njime pogoduje pojedincima. Takve dezinformacije su doprinijele zbunjenosti javnosti i netačnoj slici“, istakao je.

Govoreći o razlozima za donošenje ovog zakona, Bukejlović je ponovio ranija obrazloženja, među kojima su da je Fondacija Udružene žene dostavila inicijativu u vezi sa uvođenjem krivičnog djela polno uznemiravanje, zatim da je Republičko javno tužilaštvo iniciralo izmjene i dopune u vezi sa krivičnim djelom krađa energije i prirodnog gasa, zatim da je bilo neophodno regulisati upotrebu interneta i društvenih mreža...

Govoreći o najspornijoj glavi krivičnih djela – protiv ugleda i časti, ministar Bukejlović je podvukao da se vodilo računa o Ustavu RS gdje je propisano da je lični integritet, čast i dostojanstvo nepovredivi, zatim o evropskim konvencijama o zaštiti ličnog i porodičnog života...

„Iznošenje neistina i izlaganje poruzi je prevršilo svaku normu društveno prihvatljivog ponašanja. Sloboda izražavanja je ograničena drugim pravima i ne smije se zloupotrebljavati. Čast i ugled ne mogu se staviti na niže mjesto na ljestvici u odnosu na bilo koje drugo zagarantovano pravo“, rekao je Bukejlović.

Spornim zakonom kleveta se definiše kao krivično djelo, a propisane su novčane kazne od 1.000 do 6.000 KM, koje su značajno umanjene u odnosu na nacrt, kojim su bile predviđene novčane kazne i do 100.000 KM.

Takođe, u spomenutom zakonskom prijedlogu izbačeno je krivično djelo uvreda, dok su smanjene kazne za krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika, pa umjesto od 10.000 do 120.000 KM iznose od 1.000 do najviše 6.000 KM ukoliko su nastupile “teže posljedice”, a dodan je i dio koji se odnosi na “amnestiju” ukoliko se objavljuju činjenice od javnog interesa.

U prijedlogu zakona navedeni član glasi: „Ko iznosi ili pronosi štogod iz ličnog ili porodičnog života nekog lica što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, a što nije, niti može predstavljati činjenice koje su od opravdanog interesa, kazniće se novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM“.

(MONDO)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE