• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je neko falsifikovao Guterešovo pismo? Cvijanovićeva optužila Lagumdžiju i najavila veto u Predsjedništvu

Autor Brankica Spasenić

Predsjedavajuća i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je danas u Banjaluci da će pokrenuti veto, a povodom posljednjeg slučaja kada je preglasana u Predsjedništvu BiH. Opširno je govorio i o razmjeni pisama sa UN.

 Željka Cvijanović Guterešovo pismo Izvor: Brankica Spasenić - Mondo

Istakla je da je o tome već obavila konsultacije sa rukovodstvom Narodne skupštine Republike Srpske, koje bi trebalo da zakaže posebnu sjednicu tim povodom.

Cvijanović je preglasana u prvom krugu u Predsjedništvu BiH, a zaključke o “antiustavnom djelovanju Republike Srpske”, predložio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i podržao ih je Željko Komšić. Ona je ocijenila da su predloženi zaključci “bespotrebni i bezobrazni”.

U zaključcima se navodi da RS vodi “separatističku politiku”, te da vlasti iz RS “kontinuirano, sistematski i institucionalno atakuju na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, čime ugrožavaju mir i sigurnost u BiH i regiji”.

Takođe, zaključcima se poziva visoki predstavnik da reaguje, kao i pravosudni organi da sankcionišu svako “neustavno i nezakonito postupanje protiv Bosne i Hercegovine”.

“Biće drugi krug glasanja, a pretpostavljam da će biti ponovljen ishod i ako budem preglasana pokrenuću proceduru veta u predviđenom roku. Već sam obavila pripremne razgovore sa rukovostvom NSRS”, rekla je Cvijanović.

Ona je govorila i o navodima da je komanda NATO-a tražila zajednički sastanaka sa Predsjedništvom BiH i rekla da on može uvijek da se desi, ali da je suština “plan strukture generalskog kora Oružanih snaga BiH” sa čijim usvajanjem se kasni.

“Bećirović je tražio skidanje uz obrazloženje da treba obaviti određene konsultacije i da to treba uraditi zajedno sa Ministarstvom odbrane i OS BiH. Održan je jedan krug konsultacija, zakazali smo drugi, a onda se ponovo nije pojavio ministar Zukan Helez, nego zamjenici… Zatim sam shvatila da se radi o manipulaciji i da se na sve načine pokušava otezati sa imenovanjem Srbina na čelo Zajedničkog štaba OS BiH. Izmišljali su kišne gliste zašto su konsultacije neuspješne …”, kazala je Cvijanović.

Govoreći o pismu koje je slala generalnom sekretara UN-a Antoniu Guterešu u vezi sa imenovanjem visokog predstavnika, te odgovoru koji je dobila, Cvijanović je rekla da je došlo do “diplomatske hajdučije u režiji bošnjačkih kadrova”.

“Iako se ovo pismo u raznim varijantama vrti u medijima, ja to pismo nisam dobila u kabinet jer MIP BiH opsturiše. kako moje pismo koje sam uputila generalnom sekretaru, a tako stavljaju i neku vrstu embarga na pismo koje je on uputio meni”, rekla je Cvijanović.

Tvrdi da su joj saradnici prenijeli kako se “Zlatko Lagumdžija slatko nasmijao na njeno pismo”, a onda dodala da se i ona nasmijala kada je vidjela koje su sve članove zakone prekršili u diplomatskoj misiji BiH u Njujorku kada je u pitanju konkretna situacija sa pismom.

“Ima ona narodna oko smijanja…”, kazala je.

“Imam ozbiljnu sumnju da su oni učestvovali u falsifikovanju dokumenta koji je poslao generalni sekretar meni. Prvo su spriječili da moje pismo stigne diplomatskim kanalima, zatim da ja dobijem pismo generalnog sekretara, a treća stvar je što su se poigrali i sa stvarima koje se ne smiju raditi, ne dostavljajući pismo meni, nego puštajući ga u medije jer se može desiti da se ubaci riječ koja ne postoji u originalu “, navela je Cvijanović te dodala kako se na jednom sarajevskom portalu u pismu pojavila na jednom mjestu riječ “only”, odnosno “samo”, koja ne postoji u originalu.

“Ovo su ozbiljna krivična djela, da ne kažem da je u pitanju politička manipulacija što je samo jedna dimenzija… Pribjeglo se falsifikovanju pisma visokog funkcionera. Ja sad čovjeka moram da pitam - piše li u vašem pismu “samo” ili ne piše”, dodala je.

Istakla je da je poslala još jedno pismo i da čeka da stigne na adresu, ali nije precizirala kome i kakvog sadržaja.

“Poslala sam ga MIP-u da ga proslijede diplomatskim kanalima, a što oni neće uraditi. Tako ću raditi stalno, dok god se ne vrate u okvire zakona i Ustava i prestanu da se bave svojim diplomatskim fazonima. Misle da su duhoviti, ali vrlo su glupi”, kazala je Cvijanović.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mili

Tacno me vec sramota koliko moji politicari iz RSa stalno lazu i napadaju druge. Svi ih varaju niko im nije dobar ami gladni.

RS

Sta drugo ocekivati od bosnjaka sem lazi i prevare. Ne govorim za narod nego za politicare. To su zmije kakvih nema ni u vasingtonu

MONDO REPORTAŽE