• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik nakon sastanka u Sarajevu: Dosta je galame, imamo dogovor

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

U Sarajevu je večeras održan sastanak lidera Trojke sa predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a Draganom Čovićem.

 Dodik nakon sastanka s Trojkom u Sarajevu Izvor: Srna

Dodik je rekao da će 22. avgusta biti održana sjednica Predstavničkog doma i da će biti popunjen Savjet ministara BiH.

"Izlazimo iz perioda velike galame i imamo dogovor. Donijećemo zakon o ombudsmanu, zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu ćemo riješti kroz kolegijum, a riješićemo i zakon koji se odnosi na pristup informacijama", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka.

On je rekao da je na sastanku dogovoreno da iz "Berlinskog procesa" idu dva sporazuma koja, prethodno, trebaju biti potvrđena od nadležnih organa.

Dodik je najavio da će biti formirane i radne grupe u pogledu svih segmenta pravosuđa, koji će imati zadatak da predlože zakone ili zakonska rješenja koja bi trebala da budu usvojena kroz proceduru kako je to i predviđeno.

"Naravno treba u tom periodu i pripremati procedure i možda pokrenuti procedure za popunu određenih struktura iz samog Ustavnog suda BiH i drugih institucija što se tiče pravosuđa", pojasnio je Dodik.

On je ponovio da je sve ovo danas dogovoreno i da stoji iza toga, kao i da je spreman da radi na tome.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je nakon sastanka lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH da nema alternative razgovoru, te da su večeras uspjeli usaglasiti set evropskih zakona kojim se, ukoliko bude usvojen, pravi ogroman iskorak na putu ka EU.

"Naravno, ne bi bilo prvi put da se desi da se nešto dogovorimo i da se to ne ispuni. Učinićemo sve, imaćemo još jedan sastanak prije sjednice Predstavničkog doma, kako bi taj set zakona imao prohodnost, što bi bila kvalitetna odluka prema partnerima u Evropskoj komisiji da vlasti u BiH žele da rade na ispunjavanju 14 prioriteta i uslova potrebnih za kandidatski status i u dogledno vrijeme i članstvo u EU", rekao je Nikšić novinarima u Sarajevu.

(MONDO/Agencije)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Kako dobro ima narod od vašeg dogovora, izgleda da samo tajkuni imaju koristi od vaših tzv.dogovora

MONDO REPORTAŽE