• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gradonačelnik Prijedora o eksploataciji uglja u Bukovoj kosi: Struka treba dati mišljenje i konačan stav

Autor Dušan Volaš

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je danas da struka treba dati mišljenje i konačan stav o istraživanju i eksploataciji uglja na Bukovoj kosi kod Prijedora i da se mora poštovati zakon

 Sastanak o eksploataciji uglja  Izvor: Shutterstock

Prema njegovim riječima, potrebno je da se zainteresovane strane ponovo sastanu nakon što bude izrađen projekat detaljnih geoloških istraživanja.

On je na sastanku, koji je u Prijedoru organizovala firma "Drvo eksport" iz Teslića zainteresovana za istraživanje i eksploataciju uglja, rekao da ima mještana koji se protive bilo kakvim radovima, kao i onih koji investitoru prodaju svoja imanja.

"Niko nije protiv rudarstva, a ni protiv građana. Kad god struku pitamo kažu da ne mogu dati mišljenje ako nemaju sve potrebne informacije. Niko ne smije biti oštećen", rekao je Javor na ovom sastanku.

Predstavnik Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske Stefan Usorac rekao je da se u fazi koja prethodi istražnim radovima moraju ispoštovati tri zakona - o geološkom istraživanju, o rudarstvu i o koncesijama.

On je potvrdio da za Bukovu kosu u ovom trenutku ne postoji projekat detaljnih geoloških istraživanja, te naglasio da nema izvođenja bilo kojih radova u krugu od 100 metara od stambenih objekata.

Dekan Rudarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Svjetlana Sredić izjavila je da za istraživanje, a onda i eventualno eksploatisanje uglja na Bukovoj kosi kod Prijedora stručna javnost ne raspolaže potrebnim informacijama i da bez toga ne može donositi mišljenje i zauzimati stavove.

Ona je ocijenila da u vezi sa ovom i sa temom Bistrice, gdje se takođe planira započeti eksploatacija uglja, vlada nepovjerenje, između ostalog i zbog toga što ima mnogo primjera raskopanih terena koji nisu sanirani, uprkos zakonskoj obavezi rekultivacije.

"Postoji spoznaja da ima lokaliteta s ugljem. Ne mogu da pričam o nezvaničnim informacijama. To mi struka ni položaj ne dozvoljavaju. Ovo područje treba da razvija rudarstvo i geologiju jer s tim živi od praistorije, ali se mora poštovati zakonska procedura, a naši zakoni su sve regulisali, korak po korak. Ako se svi koraci ispoštuju, samo istraživanje ne mora biti problematično, a od istraživanja do eksploatacije je onda još jako mnogo koraka", pojasnila je Sredićeva.

Direktor Rudarskog instituta u Prijedoru Dragoja Lajić rekao je da ova ustanova podržava svako istraživanje, ali da se najviše polemiše o svim koracima.

"Ako su svi ispoštovani, nema bojazni", poručio je Lajić.

Vladimir Mikanović iz Rudarskog instituta rekao je da od današnjeg sastanka očekuje da se sazna kako se došlo do podataka za Bukovu kosu budući da je vlasnik svih autorskih prava na ranije izrađivane dokumente, studije i elaborate firma Rudnici željezne rude "LJubija" Prijedor.

Srđan Klječanin rekao je da današnjem sastanku prisustvuje kao predstavnik svih firmi iz Republike Srpske koje sa firmama iz Srbije sarađuju u oblasti energetike i rudarstva, te naveo da je investitor do sada uložio 12 miliona KM u Prijedor, odnosno u potencijalnu eksploataciju uglja na Bukovoj kosi i u Bistrici.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Inspektorata Srpske, banjalučkih firmi "Ibis" i "GMB" i mještana Bukove kose.

SRNA

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE