• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjednica Skupštine Grada: Polemika o cijenama parkinga, najavljene nove krivične prijave

Autor Dušan Volaš

U Banjaluci je nastavljena sjednica Skupštine grada na kojoj odbornici između ostalog raspravljaju o informaciji o poskupljenjima parkinga u gradu.

 Skupština Grada Banjaluka Izvor: Aleksandar Čavić, Gradska uprava Banjaluka

Šef Kluba odbornika SNSD-a u banjalučkoj Skupštini grada Dragoslav Topić rekao je da sjednici parlamenta da je njihova zasluga što su cijene parkinga u gradu vraćene na stare.

Topić je tokom skupštinske rasprave napomenuo da je ova stranka zajedno sa građanima protestvovala ispred Gradske uprave zbog poskupljenja parkinga, te napomenuo da niko nije podnio krivičnu prijavu protiv gradonačelnika jer odluka o poskupljenjima nije objavljena u "Službenom glasniku".

On je upitao ko je dobio povlaštene besplatne karte za parking u Banjaluci, istakavši da gradonačelnik nije dostavio njihova imena, kako je traženo od njega na prošloj sjednici, zbog čega će, ukoliko to ne učini tokom dana, Klub odbornika SNSD-a tražiti prekid zasjedanja.

"Gradonačelnik Draško Stanivuković podijelio je te karte na osnovu pravilnika koji važi samo za njega. Ko su tih 60 povlaštenih?", upitao je Topić.

Odbornik Narodnog pokreta "Banjaluka zove" Saša Lazić rekao je da nije saglasan sa poskupljenjem parkinga jer su do sada usvojene i odluke o višim cijenama komunalnih usluga, što je neodrživo za Banjalučane.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković smatra da gubitak od 10.000 KM zbog parkinga koji je u gradu bio besplatan dvije sedmice ne treba tako gledati.

"Grad se proširio i to će se nastaviti. Ulažemo u javni prevoz više miliona KM i hoćemo da bude povoljniji i besplatan, a ideja je promjena kulture saobraćaja", rekao je Stanivuković i dodao da će u gradu biti obezbijeđeno 10 kilometara biciklističkih staza.

Na dnevnom redu su i dva prijedloga o davanju saglasnosti za zaključenje ugovora o zamjeni nekretnina na području grada.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković izjavio je da je gradonačelnik Draško Stanivuković zloupotrijebio nadležnosti kada je riječ o odluci o cijenama parkinga u gradu, da svojim potezima degradira parlament i zbunjuje građane, te najavio nove krivične prijave.

Ninković je naglasio da je Stanivuković prekršio dva zakona i Ustav Republike Srpske, kao i da je sa svojim saradnicima pravilnikom definisao cijene za koje nemaju nadležnosti, te nisu naveli da će ovo biti objavljeno u "Službenom glasniku", nego samo da se primjenjuje od 15. avgusta.

On je pojasnio da odluke koje nisu objavljene u "Službenom glasniku" ne mogu da se primjenjuju, a pravilnik je zloupotrijebljen i pušten u primjenu.

"Gradonačelniče, vi ste zloupotrijebili pravilnik i pustili ga u primjenu. Tri ili četiri dana je pravilnik primjenjivan, a vi ste ljudima naplaćivali veće cijene", naveo je Ninković, te podsjetio da je zbog ovoga podnio krivičnu prijavu protiv gradonačelnika.

Prema njegovim riječima, nakon krivične prijave Stanivuković je odlučio da donese odluku o besplatnom parkingu bez ikakvog pisanog traga.

"Gradonačelnik krši sva prava i propise i ponaša se kao da je kauboj, a ovo sve je njegov Divlji zapad", poručio je Ninković tokom skupštinske rasprave o informaciji o poskupljenjima parkinga u Banjaluci.

Odbornici će se izjasniti o još dvije tačke dnevnog reda, a koje se tiču prijedloga odluka o davanju saglasnosti za zaključenje ugovora o zamjeni nekretnina.

Podsjećamo, u prvom dijelu zasjedanja Skupštine Grada, koja je održana 24. avgusta, odbornici su izglasali 37 tačaka, te su podržali prijedloge odluka o davanju poslovnih prostora u zakup pod posebnim uslovima, nekoliko regulacionih planova, prijedlog odluke o usvajanju procjene ugroženosti od elementarne nepogode i drugih nesreća i odluka koje se tiču upisne politike za školu u Adi.

Ipak, u prvom dijelu sjednice podršku nije dobio prijedlog odluke o subvencijama u javnom gradskom i prigradskom prevozu putnika na području grada, kao ni prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju profesionalne teritorijalno vatrogasno – spasilačke jedinice grada Banje Luke.

Odbornici nisu podržali ni izvještaj o radu zimske službe u 2022/2023 godinu, a odbijene su i tačke koje se odnose izvještaje o realizaciji Programa zajedničke komunalne potrošnje i Programa uređenja građevinskog zemljišta za 2022/2023 godinu.

Današnja sjednica Skupštine Grada nastavljena je iz četvrtog puta, a odbornici će se danas izjasniti o preostalih 17 tačaka dnevnog reda.

SRNA/MONDO

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE