• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Policija je dobila instrukcije o eventualnom ulasku Šmita u Srpsku

Autor Nikolina Damjanić

Policija Republike Srpske dobila je instrukcije o postupanju u slučaju Kristijana Šmita, nakon što je najavljeno da će biti uhapšen i deportovan ukoliko dođe u Republiku Srpsku, rekao je predsjendik RS Milorad Dodik.

 Dodik o ulasku Šmita u RS Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Dodik je naveo da je danas rekao specijalnom izaslaniku njemačke Vlade za Zapadni Balkan Manuelu Zaracinu da Šmitu prenese poruku da ne dolazi.

"Vidite tog intelektualca (potpredsjednika PDP-a Igora) Crnatka koji kaže da je naoružana Šmitova pratnja, što bi trebalo da asocira na to da mi ovdje imamo kubure ili praćke i da nemamo organizovanu silu. Danas je otišla instrukcija na teren", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik nije želio da komentariše izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je zbog eventualne zabrane ulaska Šmitu u Republiku Srpsku tražio njegovu smjenu.

Kazao je da je "Bećirović zalutao u politiku i kupuje svoju poziciju među muslimanima".

"Koga god ja od tih luzera da pomenem, on dobije na cijeni pa neću da ga komentarišem", rekao je Dodik, prenosi Srna.

Dodik je rekao da je specijalnom izaslaniku Vlade Njemačke za zapadni Balkan Manuelu Zaracinu prenio da će Republika Srpska odlučiti da bude samostalna ako Šmit odluči da imovinu Srpske prenese na nivo BiH.

Dodik je rekao da je Zaracinu na sastanku u Banjaluci ponovo prenio da Šmit nije imenovan u skladu sa procedurama u Savjetu bezbjednosti UN, što nije u redu i što Srpska ne prihvata.

On je dodao da Dejtonski sporazum pokazuje da visokog predstavnika u BiH biraju strane potpisnice Aneksa 10 tog sporazuma, te da se Srpska drži slova Dejtona.

"Oni kažu da podržavaju Šmita. To razumijem, ali Šmit ovdje nema ovlaštenja i kakva je to demokratija i EU u kojoj možete tako da odlučujete", upitao je Dodik.

On je rekao da je Zaracinu prenio da bi najbolje bilo da se Šmit povuče u Njemačku, te da je za Srpsku najvažnije pitanje očuvanja njene imovine.

Dodik je rekao da Srpska zna da je Šmit doveden da bi jednog dana navodno odlučio da imovina zakonski bude na nivou BiH, što je za Republiku Srpsku neprihvatljivo.

"I ako do toga dođe neka računaju da smo istog trenutka donijeli odluku o samostalnosti Srpske. Čekamo da li će to Šmit uraditi ili ne. Ako to uradi tokom noći će se skupiti naš parlament i donijećemo takvu odluku u koju niko ne treba sumnjati", poručio je Dodik.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Ovo je borba za opstanak Republike Srpske. Jednu smo vodili na bojnom polju.,ovu sad vodimo na politickom. Dodik jeste malo grub po ivicama sto kazu ali ipak je covjek u politici 30ak godina i zna koje granice moze a koje ne preci. A vi sto se bojite rata.,odma da vam kazem ratovi se ne pocinju bez dogovora zapada. A zapad je sad zatrpan do guse u Rusima i Kinezima tako da Bih za amere u ovom momentu nisu prioritet niti si moze priustiti luksuz da joj bude. Ili borba protiv šmita ili cemo svi da zivimo u dzemahiriji na nekad vjekovnoj Srpskoj zemlji.

Hmm

Taman ti zapocni rat, narod ce da gine, a ti carterom letom za Rusiju!

Sale

Dodo ti reče boriti se diplomatijom. O kakvim puškama pričaš i čiju djecu šalješ na NATO vojsku, svoju ili tuđu

MONDO REPORTAŽE