• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šmit poslao pismo Cvijanovićevoj: Vaše izjave su direktna prijetnja sukobom i nasiljem

Autor Nikolina Damjanić

Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg ne priznaju vlasti u RS, uputio je danas otvoreno pismo Željki Cvijanović, srpskom članu Predsjedništva BiH, zbog njene izjave da su protesti održani 1. septembra na međuentitetskoj liniji "generalna proba".

 viber_image_2022-12-21_12-00-13-606.jpg Izvor: Mondo/Slaven Petković

Šmit joj je u pismu rekao da takva izjava predstavlja implicitnu prijetnju sukobom i nasiljem i kao takvo je samo po sebi opasno. Takođe, naveo je da je neodgovorno na međuentitetskoj liniji svojim prisustvom podržavati političke događaje koji unose podjele.

Šmit je, na početku pisma, podsjetio Cvijanovićevu da je kao članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine položila svečanu zakletvu da će poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cjelini, štititi i promovisati ljudska prava i osnovne slobode te starati se o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana.

"Podsjećam Vas na odgovornost koju nosi Vaš položaj. Što se tiče teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, neodgovorno je na međuentitetskoj liniji (IEBL) inscenirati i svojim prisustvom podržavati političke događaje koji unose podjele. Međuentitetska linija (IEBL) nije državna granica već linija razgraničenja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Povezivanje termina “granica” sa Republikom Srpskom kao “državom” jasno znači da javno stvarate pogrešan utisak da postoje granice unutar Bosne i Hercegovine, čime se direktno krši Opšti okvirni sporazum za mir", naveo je Šmit.

Šmit piše da se posljedice neodgovornih izjava najviših zvaničnika BiH već mogu vidjeti na bilbordima širom Republike Srpske.

"Dozvolite da Vas podsjetim da Ustav Bosne i Hercegovine predviđa da: “postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja lica, robe, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Ni jedan entitet neće uspostaviti kontrole na međuentitetskoj liniji između entiteta. Osim toga, Ustavni sud BiH je utvrdio da se IEBL ne može smatrati granicom".

Šmit je podsjetio Cvijanovićevu da je njena obaveza, između ostalog, i saradnja sa visokim predstavnikom.

"Konačno, u pogledu jednog drugog pitanja, moram Vas podsjetiti na Vašu obavezu pune implementacije Opšteg okvirnog sporazuma za mir i njegovih aneksa. Ova obaveza podrazumijeva punu saradnju sa visokim predstavnikom, poštivanje njegovih odluka i pružanje pune podrške njegovim operacijama. Odgovor koji ste u tom pogledu dobili od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija ne samo da je eksplicitan nego ne ostavlja mjesta ni dilemama niti pogrešnim interpretacijama te zato ne može biti nikakve greške u poštivanju mene kao imenovanog visokog predstavnika".

Pozvao je Cvijanovićevu da korigiuje svoj stav i da ne postupa na način koji bi predstavljao ili doprinio kršenju Dejtonskog sporazuma.

"Ovo se posebno odnosi na bilo kakvu sugestiju državnosti entiteta Republika Srpska – entiteta kao što je i Federacija Bosne i Hercegovine u okviru suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine i koji pravno postoji samo po osnovu Ustava Bosne i Hercegovine. Pozivam Vas na rad i poštivanje obaveza Bosne i Hercegovine prema međunarodnom pravu i dužnosti Vaše funkcije", poručio je Šmit.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Kakve sve neprimerene izjave daje ministar Helez, pa njega ne opominje i ne šalje mu pisma Dvostruki aršini

MONDO REPORTAŽE