• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UO PIK-a pozvao Dodika da prekine sa nepriznavanjem Šmita - stigle ekspresne reakcije iz RS

Autor Dušan Volaš

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK) saopštili su danas da je međunarodna zajednica u potpunosti posvećena i zadržava potrebne instrumente za podržavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući teritorijalni integritet BiH.

 Dodik, Šmit Izvor: MONDO

Oni su pozvali sve stranke u BiH da rade na evropskoj perspektivi, te da se "ne štede na sprovođenju reformi koje su neophodne kako bi BiH napredovala na evropskom putu", navodi se u zajedničkom pismu ambasadora zemalja članica Upravnog odbora PIK-a.

Ambasadori tvrde da je generalni sekretar UN Antonio Guteres u dopisu upućenom tadašnjoj predsjedavajućoj i srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović "potvrdio da je Upravni odbor PIK-a nadležan za imenovanje visokog predstavnika".

Upravni odbor PIK-a pozvao je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da, kako tvrde, prekine sa politikom nepriznavanja i nesaradnje sa Kristijanom Šmitom, što je štetno po interese Srpske.

U zajedničkoj izjavi ambasadora zemalja članica Upravnog odbora PIK-a navodi se da "svaki pokušaj ograničavanja mogućnosti visokog predstavnika da izvršava mandat prema Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja akt njegovog nepoštovanja".

Oni su iskazali punu podršku Šmitu i Kancelariji OHR-a.

Dodik: "Vrijeme da ambasadori unesu realnost u svoje odlučivanje i djelovanje u BiH"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da Kristijanu Šmitu ne može da pomogne ni samoorganizovana grupa ambasadora u Sarajevu koja se naziva Savjet za sprovođenje mira /PIK/, već jedino da pokaže relevantnu odluku Savjeta bezbjednosti UN o svom imenovanju.

"Krajnje je vrijeme da ambasadori unesu realnost u svoje odlučivanje i djelovanje u BiH, a ne da se bave isključivo pomaganjem i spasavanjem Šmita, koji nije legitimno izabran u Savjetu bezbjednosti UN i koji svojim djelovanjem nanosi nesagledivu štetu i zaustavlja evropski put BiH", napisao je Dodik na društvenoj mreži "Iks".

Predsjednik Srpske je naveo da je Šmit postao kolateralna šteta pojedinih frustriranih ambasadora, kao što je Majkl Marfi, pa su se sad sjetili da ga spasavaju kao "dobrog vojnika Švejka".

"Što se mene tiče, veoma dobro znam da čitam šta piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu i nema potrebe da me bilo ko poziva na njegovo poštivanje, niti nekome treba da vjerujem na riječ šta tamo piše. Pogotovo ne nekim ambasadorima koji su pokazali veoma loše namjere prema Republici Srpskoj", naveo je Dodik.

Karan: Pik nije dejtonska kategorija, nema ovlašćenja da imenuje novog visokog predstavnika

Savjet za sprovođenje mira u BiH (PIK) nije Dejtonska kategorija i nema pravnog ovlašćenja da imenuje novog visokog predstavnika, rekao je Srni profesor ustavnog prava Siniša Karan.

Karan je istakao da Kristijan Šmit nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je jedini izvor legitimnog mandata visokog predstavnika, te samim tim nema ovlašćenja za obavljanje ove dužnosti.

"Upravni odbor PIK-a nema ovlašćenje da imenuje visoke predstavnike bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, a takozvana odluka Upravnog odbora PIK-a o imenovanju novog visokog predstavnika je akt bez pravnog dejstva", naveo je Karan komentarišući zajedničku izjavu ambasadora PIK-a u kojoj daju podršku Šmitu i tvrde da je generalni sekretar UN Antonio Guteres potvrdio da je UO PIK-a nadležan za imenovanje visokog predstavnika.

Karan ukazuje da PIK nije ništa drugo nego ad hok skup zemalja bez pravnog ovlašćenja, te da Savjet bezbjednosti UN nije ovlastio ni ad hok Upravni odbor PIK-a da imenuje novog visokog predstavnika, niti je odobrio ili ratifikovao Šmitovo imenovanje, niti je o tome donesena odgovarajuća rezolucija Savjeta bezbjedbosti, kao što saglasnost nije dala ni Republika Srpska kao strana potpisnica Aneksa 10.

"PIK nema nikakvo ovlašćenje da visokom predstavniku daje ovlašćenja izvan mandata iz Aneksa 10, niti je Savjet bezbjednosti UN instituciji visokog predstavnika dao bilo kakva dodatna ovlašćenja", istakao je Karan.

Poštovanje Dejtonskog sporazuma ključni je element poštovanja vladavine prava, što je predviđeno Članom 1, tačka 2 Ustava BiH, ističe Karan i dodaje da nijedna institucija ni pravni ni politički subjekat ne mogu biti iznad zakona, ustava, sudskih i političkih odluka, a posebno ne iznad odluka donesenih demokratskim procedurama u organima državne vlasti, posebno organa predstavničke, narodne demokratije u kojima se usvajaju zakoni.

"I po ko zna koji put ponovićemo da su samo do 2009. godine visoki predstavnici proglasili 105 amandmana na ustave entiteta, donijeli više od 800 odluka, više od 300 propisa i izvršili oko 500 smjena /vansudske kazne bez ikakvog procesa ili mogućnosti žalbe/, a da za to nisu imali nikakvo uporište u Dejtonskom sporazumu, niti u međunarodnom pravu", naveo je Karan.

Prema njegovim riječima, ovakvim radom visoki predstavnik postao je najvažniji neustavni ustavotvorac i nezakoniti zakonodavac u BiH.

"Djelujući kao ustavotvorna i zakonodavna vlast visoki predstavnik je vršio reviziju Ustava BiH, poremetivši Ustavom utvrđenu i jasno određenu konfederalno-federalnu ravnotežu između konstitutivnih naroda, entiteta i BiH s ciljem jačanja tendencija za centralizacijom i unitarizacijom BiH kroz majorizaciju", istakao je Karan.

Karan je ukazao da je BiH sa visokim predstavnikom postala nesuverena, neefikasna, kvazidržava, protektorat modernog doba, istovremeno kršeći ljudska prava i slobode konstitutivnih naroda i građana.

SRNA

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE