• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve više funkcionera oponaša Dodikov "model komunikacije"

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Vokabular predsjednika SNSD-a ii način obraćanja onima koji mu nisu po volji pokušavaju da kopiraju i niži funkcioneri u hijerarhiji vladajuće stranke u Republici Srpskoj

 Srn2022-12-18_141290_0.jpg Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Obraćanje bez persiranja, psovke i uvrede koje često prelaze u ličnu sferu, postale su Dodikov “zaštitni znak”, piše Srpskainfo.

Međutim, ono što u posljednje vrijeme “bode oči” jeste to što Dodikov vokabular i način obraćanja onima koji mu nisu po volji pokušavaju da kopiraju i niži funkcioneri u hijerarhiji vladajuće stranke u Republici Srpskoj.

Javnost u regiji tako je ostala šokirana načinom na koji je načelnik Šipova, Milan Kovač, nedavno razgovarao s novinarima koji su objavili istraživačku temu o stanju u “Šumama Srpske”, a u kojoj se pominje i njegovo ime.

Kovač je u naletu “sile” čak otvoreno pozivao novinare da ga snime i puste u javnost kako suvereno vlada najvulgarnijim sado-mazo rječnikom.

Prije nekoliko dana u javnosti se pojavio i snimak razgovara između predsjednika Skupštine grada Doboj, Srećka Rekanovića, takođe kadra SNSD, s novinarkom BN televizije, koja ga je na konferenciji za medije pristojno zamolila za odgovor u vezi Direkcije za izgradnju i razvoj grada (DIRG).

"Završili smo s DIRG-om, ’ajmo dalje", odbrusio je Rekanović, odbijajući da odgovori na postavljeno pitanje.

Nakon što je novinarka insistirala na odgovorima, Rekanović se prebacio u Dodikov “mod” komunikacije sa zaposlenima u toj medijskoj kući.

"Jeste vi sa BN? Nisam od vas ništa drugo ni očekivao. Vi ste stvarno bezobrazni. Vama više nikakve izjave neću davati", rekao je Rekanović.

Domaća javnost prije nekoliko dana ostala je šokirana i viješću da je savjetnik predsjednika Republike Srpske, Branislav Okuka, navodno, u strogom centru Trebinja potezao pištolj na biznismena Momčila Mandića.

Politički analitičar Tanja Topić ocjenjuje da je u ovdašnjem društvu stvoren kulturološki “mačo” model koji stvara sliku da je neko veći “frajer” kad nekog vrijeđa i ponižava.

"Oni koji su drugačiji i koji ljudskim bićima prilaze s poštovanjem ocjenjuju se kao slabići i vrijedni prezira", kaže Topićeva.

Kao posebno poražavajuće ona navodi prizore sa pojedinih političkih skupova na kojima se, kako ističe, moglo jasno vidjeti kako žene, visoke funkcionerke vladajuće partije u Srpskoj, aplaudiraju svakoj uvredi stranačkog šefa i gromoglasno se smiju.

"Možda je to nekim građanima bilo zabavno, ponese ih histerija mase i ljubav prema vođama, ali čini mi se da smo kao društvo oboljeli od opasne bolesti. Podržavamo najniže ljudske nagone, uvreda nam je prihvatljiva, a relativizacija savršen izgovor za nereagovanje. Bahatost je postala jedna od osnovnih odlika ovog društva i protiv nje ćemo se teško izboriti", zaključuje Topićeva.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

As

Jedan je original. Ostalo neuspješne kopije

MONDO REPORTAŽE