• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik u Budimpešti: "Srpski dani" će postati tradicija

Autor Dušan Volaš

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je tokom svečanosti otvaranja manifestacije "Srpski dani" u Budimpešti čiji je pokrovitelj da je posebna čast da u ovoj ulozi učestvuje u realizaciji ovakve inicijative Eparhije budimske

 Dodik u Budimpešti: "Srpski dani" će postati tradicija Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Poručio je da narod sa jakim identitetom može da računa na budućnost.

"Ovo je prvi put, ali sam siguran da će postati tradicija kako bismo širili srpsku kulturu. To je najvažniji element našeg opstanka, ali i postojanja. Srpski narod je kroz istoriju dao velika imena u nauci, a u savremenim okolnostima velike sportiste poput Novaka Đokovića", istakao je Dodik.

On je u obraćanju prisutnima u palati Tekelijanum naglasio da je na nesreću srpskog naroda, mnogo onih koji ne žele da govore istinu i Srbe vide kao problem.

"Da nije bilo Srpske pravoslavne crkve naš identitet bi bio izgubljen, kada je sve bilo usmjereno ka tome da nestanemo, još u vrijeme Otomanske imperije. Oni sa zapada kada su dolazili, isto su to htjeli", rekao je Dodik.

On je naglasio da se Srbi i danas bore protiv toga, ali da je brana tome jedinstvo Crkve i naroda.

"Srbi brane svoje pravo na opstanak. Zaustavljeni su od onog koji je želio vladati nad njima. Nijemci su pokazivali neprijateljstvo prema srpskom narodu, što se vidjelo u Prvom i u Drugom svjetskom ratu, te da je NJemačka odigrala ključnu ulogu u razbijanju Jugoslavije", ukazao je Dodik.

On je rekao da je posljednji rat napravio najveću štetu Srbima, jer u brojnim državama sada nemaju ni status nacionalne manjine, ukazavši na težak status Srba u Hrvatskoj.

"Srbi su u Federaciji BiH izloženi pritisku i problemima. Iz Sarajeva je protjerano 150.000 Srba. Morali su da ostave sve drugima. Sada pokušavaju svu krivicu da svale na Srbe", istakao je Dodik.

I danas, kaže Dodik, na priči o visokom predstavniku Nijemci šalju svog čovjeka, koji je umislio da može nametati zakone iako nema legitimitet, ni odluku Savjeta bezbjednosti, a već nameće zakone i pokušava progoniti one koji ne poštuju njegove odluke.

"Danas Srbi imaju dvije srpske države – Srbiju i Republiku Srpsku. Prisutni smo u brojnim drugim državama i želim da zahvalim i predsjedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu. NJegova saradnja sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem otvorila je put za najbolju i istorijsku saradnju Srba i Mađara", istakao je Dodik.

On je naglasio da u prilog tome ide i činjenica što se otvara ovakva manifestacija kulture za koju je poželio da dugo traje.

Dodik je rekao da je posljednjih 10 godina pod rukovodstvom Aleksandra Vučića ostvarena najbolja saradnja Srbije i Republike Srpske, te otvorena nova stranica istorije.

"Sada izmišljaju neku novu priču. Pokušavaju da ideju o jedinstvu i okupljanju proglase za agresijom. Srpski svijet je naša kultura, pravoslavlje, vjera, pismo, jezik i krsna slava", istakao je Dodik.

On je ukazao i na istorijski podatak da su Srbe uvijek ubijali na najveće praznike jer su Srbi okupljeni oko ognjišta, kao što je to bilo u selima oko Bratunca i Srebrenice kada su muslimani u proteklom, Odbrambeno-otadžbinskom ratu ubijali žene i djecu na kućnom pragu.

"Odbrana je naša kultura. Republika Srpska ostaće prisutna u smislu pokroviteljstva ove manifestacije u Mađarskoj. Naša ljubav prema vama nije ništa manja nego vaša prema Srpskoj. Naša snaga je ljubav. Mi u Srpskoj živimo srpski nacionalni identitet. Ne idemo u druge kuće i tražimo samo da nas ne diraju. Da ne diraju naše crkve, grobove i krsnu slavu", rekao je Dodik i manifestaciju "Srpski dani" proglasio otvorenom.

Srpska pravoslavna Eparhija budimska donijela je odluku o osnivanju manifestacije "Srpski dani" koja će trajati cijeli oktobar.

Palatu Tekelijanum, kao zadužbinu, osnovao je veliki srpski dobrotvor Sava Tekelija 1838. godine da bi se u njoj školovali siromašni đaci i studenti iz svih krajeva, a vlasnik ovog zdanja je Eparhija budimska.

U ovoj zgradi nalazi se i jedan od dva srpska đačka doma u Budimpešti, a obnova ovog zdanja završena je prije tri godine.

Sutra, drugog dana posjete Mađarskoj, Dodik će u 12.00 časova održati sastanak i radni ručak sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, u Karmelićanskom manastiru u Budimu.

SRNA

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE