• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mađarski šef diplomatije ponovo stiže u Banjaluku - da li će podržati Dodika u sukobu sa OHR-om?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto boraviće danas u posjeti Banjaluci gdje će se sastati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

 Peter Sijarto Izvor: Shutterstock

Dodik i Sijarto danas će ispred Poljoprivrednog fakulteta u kampusu u Banjaluci prisustvovati podjeli prvog kontingenta poljoprivrednih mašina, opreme i alata nabavljenih u okviru projekta podrške poljoprivrednicima u Srpskoj koji finansira mađarska Vlada.

Iz resornog ministarstva je najavljeno da će podjeli prisustvovati i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić. Podjelu organizuje Fondacija za održivi razvoj "Progresus".

Prošlog mjeseca u posjeti Banjaluci zajedno sa Sijartom boravio je premijer Mađarske Viktor Orban koji je, između ostalog, izjavio da Mađarska želi brzu evropsku integraciju BiH i da generalno "ne podržava nikakve sankcije.

"Mi Mađari vidimo bitke koje vi bijete, vidimo rasprave koje Republika Srpska vodi u BiH. Mislim da razumijemo te rasprave. I mi smo borben narod. Znamo koliko to vremena, energije i pažnje oduzima. Ove bitke se ne mogu izbjeći", rekao je Orban.

Dva mjeseca ranije, Sijarto je Trebinju - gdje Mađarska investira u gradnju solarnih elektrana - izjavio da se "predsjednik Republike Srpske neće naći ni na kakvoj listi sankcija dok je ova vlast u Mađarskoj".

Sijarto stiže u još jednu od brojnih posjeta Republici Srpskoj u posljednje dvije godine u vrijeme političke krize u BiH. Narodna skupština Republike Srpske je krajem juna donijela zakone o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS, a zatim i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.

Kristijan Šmit je nakon toga objavio da nameće odluku kojom ovi zakoni neće stupiti na snagu, a intervenisao je i u Krivični zakon BiH i najavio sankcije za sve one koji ne poštuju odluke visokog predstavnika.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Madjari su realni povodom svega tako da budite sigurni da ce nas podrzati.,jer ovo sto nam pokusavaju nametnuti nije ni po ustavu ni zakonu. Ovo je napad i pljacka Srpskog naroda, njegove imovine i postojanja. I ovako nesto moze samo zapad da podrzava jer po njima nije bitno jeli po zakonu ili ne ako njima odgovara sve je dozvoljeno

Zoks

Mađarska i njeni zvaničnici više i snažnije podržavaju RS nego Srbija. Je l moguće daVučić ne smije doći ni na Dan Republike. Nema stav ni o čemu sem onog koji mu napišu ali zato kad ga potjeraju mitinzima onda zove Dodika i narod RS na svesrpski sabor u BG

Zole

Ili će mu ukazati na probleme kojih ni sam nije svjestan

MONDO REPORTAŽE