• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stevandić tvrdi da Bećirović i Komšić djeluju neustavno: Imovina nije u njihovoj nadležnosti

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić izjavio je, u vezi sa najnovijim aktivnostima iz Sarajeva na derogiranju nadležnosti Srpske, da imovina u BiH pripada entitetima, te da neće uspjeti ni posljednja osporavanja Ustavnog suda BiH u oblasti visokog obrazovanja.

 Stevandić o Zakonu o državnoj imovini Izvor: Bojan Rečević, Srna

Kada je riječ o upućivanju u proceduru prijedloga zakona o takozvanoj državnoj imovini BiH od članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića, Stevandić je ponovio da u skladu sa ustavnim aktima ne postoji odredba koja se odnosi na državnu imovinu.

"Imovina pripada entitetima i to pitanje imovine je odavno riješeno", rekao je Stevandić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je napomenuo da se imovinom, koja nije nadležnost BiH, ne mogu baviti ni OHR, ni stranci, niti Predsjedništvo, jer je to pitanje regulisano ustavima entiteta, te da svemu tome ide u prilog činjenica da nikada ništa od imovine nije preneseno na institucije BiH.

"Mi to pitanje smatramo završenim u skladu sa Dejtonom, a Komšić i Bećirović pokretanjem toga svega ruše BiH, te pokušavaju izazvati sukobe. To je sve ratna retorika koja će, nažalost, ostaviti Bošnjake bez alternative. Ponavljam, ono što je u vlasništvu Srpske biće neprikosnoveno", rekao je Stevandić i dodao da je potrebno, ipak, naći kompromis, ali da će srpski predstavnici u svakom slučaju braniti svoje interese i u parlamentu BiH radi očuvanja imovine i ostalih prava Srpske.

On je istakao da je parlament Srpske spreman da potvrdi sva prava Srba u BiH, uključujući i ono na samoopredjeljenje.

"Skupština će opstati kao najviše zakonodavno tijelo. Nastupaćemo čvrsto i odgovorno u zaštiti Srpske i u skladu sa međunarodnim konvencijama. Nećemo dozvoliti bilo kakvo ugnjetavanje Srpske i Srba", rekao je Stevandić i dodao u interesu Bošnjaka u BiH ne bi trebalo da budu sukobi, već suživot i "da jedni drugima ništa ne otimamo, zarad očuvanja mirne BiH".

On je konstatovao da će institucije ostati stabilne Republike Srpske uprkos napadima sa različitih domaćih i stranih adresa, te da se moraju usvojiti novi zakoni o Ustavnom sudu BiH, kao i to da iz BiH ode OHR, radi pristupanja EU.

"Nećemo žrtvovati subjektivitet i imovinu Srpske ni za kakve evropske i evroatlantske integracije", rekao je Stevandić i ponovio da Kristijan Šmit nije pravno imenovan i da ga Srpska zbog toga ne priznaje i neće.

Stevandić je rekao da će obrazovanje Srpske ostati u njenoj nadležnosti, uprkos nedavnoj odluci Ustavnog suda BiH koja poništava i osporava brojne odredbe Zakona o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju Srpske, a koje se odnose na vrednovanje kvaliteta i priznavanje diploma, pa i Agenciju za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske u inostranstvu i međunarodnim organizacijama.

"Okvirni zakon o visokom obrazovanju BiH je jedino što je sporno. I to će Srpska, nažalost, morati brzo da ospori ne želeći nanositi štetu obrazovnim ustanovama u Federaciji BiH. Ali, taj akt je neustavan jer Parlamentarna skupština BiH nije imala osnov za donošenje tog akta. To zato što je obrazovanje po Dejtonu u nadležnosti entiteta", pojasnio je Stevandić.

On je rekao da je u demokratskom interesu donošenje akta koji se odnosi na posebni registar i javnost rada neprofitnih organizacija osnovanih u Srpskoj koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti kao agente stranog uticaja, ali je napomenuo da će na tom planu biti održana kvalitetna javna rasprava.

Osvrćući se na usvajanje pravilnika Administrativne komisije Narodne skupštine o korištenju sredstava za reprezentaciju u Skupštini kojim su na tom planu ograničena sredstva za reprezentaciju na mjesečnom nivou, Stevandić je naveo da je aktuelno rukovodstvo Narodne skupštine trošilo najmanje u istoriji republičkog parlamenta i ponašalo se izuzetno odgovorno za razliku od nekih opozicionih lidera, poput PDP-ovog Igora Crnatka, koji su ranije obavljali funkcije na nivou BiH.

On je rekao da je od početka godine imao 116 aktivnosti, koje iziskuju određene troškove, ali da je većinu njih snosio iz svog džepa, doprinoseći štednji u parlamentu.

"Ovaj saziv Skupštine ima najmanje moguće troškove", rekao je Stevandić.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE