• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko novca je Republika Srpska dobila od SAD i EU?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlasti Republikе Srpske u proteklim godinama dobile su milijarde KM donacija putem projekata od Evropske unije i organizacije USAID iz Sjedinjenih Američkih Država.

 Novac koji je RS dobila od EU i SAD Izvor: TI BiH

Vlasti Republike Srpske proteklih godina bile su najveći korisnik stranih projekata iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država a zvanični podaci pokazuju da su milijarde stranog novca stigle za podršku demokratskom razvoju, ekonomiji i infrastrukturi, objavio je Transparensi (TI BiH).

Po podacima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) proteklih godina Republika Srpska dobila je 620 miliona dolara kroz projekte i ulaganja u ekonomske aktivnosti, demokratiju, finansijsku obnovu i infrastrukturu.

USADI projekti RSD
Izvor: TI BiH

Prije manje od godinu dana Milorad Dodik se zahvaljivao USAID-u na projektima za Republiku Srpsku.

USAID je između ostalog u Republici Srpskoj finansirao projekte izrade registra poreskih i neporeskih davanja, unapređenja trezorskog načina poslovanja zdravstvenih ustanova, sistema za kontrolu i naplatu doprinosa, registra inspekcijskih postupaka i sl.

Po podacima delegacije EU, Republika Srpska povukla je stotine miliona eura bespovratnih sredstava kroz različite projekte. Cijela Bosna i Hercegovina dobila je od 2007. do 2013. godine, kroz program IPA I 610 miliona evra, a u periodu od 2014. do 2020. godine kroz program IPA II 552,1 miliona evra a neki od najznačajnijih projekta realizovani su upravo u Republici Srpskoj.

Pomoć EU Republici Srpskoj
Izvor: TI BiH

Osim infrastrukture EU kroz projekte u Republici Srpskoj pruža i podršku institucijama za unapređenje sistema, struktura, politika i zakonodavstva.

"Ipak uprkos svemu vlasti u RS pokušavaju kroz donošnje zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacijana na svojevrsnu crnu listi staviti organizacije i medije koje apliciraju na projekte kod tih istih donatora i na taj način stvoriti osnov za obračun sa svima koji nisu pod kontrolom vlasti. Zbog toga su predstavnici TI BiH da današnjoj javnoj raspravi podnijeli zahtjev za povlačenje ovog zakona iz procedure jer se njime krše osnovna ljudska prava na slobodu udruživanja, krši Ustav Republike Srpske, BiH i Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama", saopšteno je iz TI BiH.

Podsjećamo, Vlada Sjedinjenih Američkih Država je od 2017. godine, po podacima "Fonda za borbu protiv ruskog uticaja" (CRFI) donirala 80 miliona američkih dolara medijima i nevladinom sektoru u BiH.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

U RS samo opozicija dobija pare od zapada zato i jeste takva kakva je i pokusava na sve nacine da zajedno sa njima u sprezi uniste RS. Drzava ne vjerujem da je ikad ista dobila besplatno od zapada. Jer do sad se u praksi pokazalo da zapad ulaze samo u pojedince koji ce im valjati a nikad u razvoj neke zemlje.

PRAVA PRIČA

Zašto se BiH i CG ne bi ujedinile?

tacno

odlicno sto je pokrenuta tema da se istrazi koliko novca i preko koih racuna je donirano za strane placenike kao transparensi i ostale babe i zabe i da tuzilastvo, sudstvo,policija i ostale institucije urade svoj dio posla, izvinjavam se sad san se sjetio svi su na platnom spisku, pa dajte malo i narodu jer politicari dok su u opoziciji placaju ih stranci a kad su na vlasti i narod i stranci, gadan je taj novi kolonijalizam stari je imao neke obaveze prema narodu a sad samo potplacuju elitu,zato dragi usaid dajte malo i narodu nemojte grabiti sano vi i elita svi cemo bogu na istinu

Republika Srpska

Kada će nam NATO isplatiti ratnu odštetu i naknadu za sve oboljelje od malignih bolesti uzrokovanih osiromašenim uranijumom koji su nam "donirali" u vidu bombi tokom devedesetih?

MONDO REPORTAŽE