• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: MIP nije dobilo stav Predsjedništva prije glasanja o Gazi

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara nije dobilo stav Predsjedništva za glasanje o rezoluciji o zaštiti civila i pridržavanju zakonskih i humanitarnih obaveza o krizi u pojasu Gaze.

 Cvijanovićeva o Glasanju o jordanskoj rezoluciji u Gazi Izvor: Predsjedništvo BiH

Na pitanje da li je MIP imao stav Predsjedništva o tome kako će ambasador BiH pri UN glasati na zasjedanju Generalne skupštine UN, Cvijanović je rekla da nije, naglasivši da oni i inače glasaju mimo stavova Predsjedništva, iako je ono po Ustavu nadležno za spoljnu politiku.

Upitana da prokomentariše činjenicu da su članice EU glasale jedne za, druge protiv, a treće su bile suzdržane i da nije bilo jedinstvenog stava, Cvijanović je odgovorila da takve situacije uvijek nameću dilemu na primjer državama kandidatima za članstvo u EU šta znači zahtjev da se one usaglase sa spoljnopolitičkim stavom EU, kad o brojnim pitanjima ni članice EU nemaju isti pristup.

"Ovo glasanje je samo jedan od primjera. Po tome onda ispada da se zahtjevi za usaglavanjem odnose samo kada je riječ o osudi ili uvođenju sankcija Rusiji", istakla je Cvijanović.

Interesantno je da je BiH juče prilikom glasanja bila za usvajanje ove rezolucije zajedno sa, između ostalih, Ruskom Federacijom, dok su SAD bile protiv.

Protiv je bila i Hrvatska, Izrael i SAD, a od članica EU Austrija, Mađarska i Češka. Većina članica EU bila je suzdržana, a Francuska, Španija, Slovenija, Portugal, Irska i Belgija bile su za.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE