• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fon der Lajen u Sarajevu: BiH pokazala da može ostvarivati rezultate

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Sarajevu da je budućnost BiH u EU i da na tom putu punopravnog članstva ima snažnu podršku Unije.

 Ursula fon der Lajen u Sarajevu Izvor: BHRT

"BiH je pokazala i kroz formiranje vlasti prošle godine i sve što je urađeno u prvoj godini mandata da ova zemlja i te kako može ostvarivati rezultate", istakla je Fon der Lajenova na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sastanka sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto.

Govoreći o paketu mjera u oblasti vladavine prava na kojima je BiH radila proteklih sedmica, ona je rekla da bi sada cilj trebao biti odlučan napredak na realizaciji 14 ključnih prioriteta.

"To će svakako predstavljati napredak u procesu pridruživanja i približiti BiH EU", ocijenila je Fon der Lajenova.

Ona je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i navela da će ona biti nastavljena.

"Da bi došli do ovog cilja, BiH treba da djeluje jedinstveno, sa jednim glasom i jedinstvenim stavom, a mi ne možemo dozvoliti nazadovanje po našim zajedničkim vrijednostima u bilo kojem dijelu vaše zemlje", poručila je Fon der Lajenova.

Ona je istakla da su uvažavanje ustavnog uređenja, osnovne slobode i civilno društvo osnovne vrijednosti EU i apsolutno su ključni na evropskom putu, te ponovila da je budućnost BiH u EU, kao "jedinstvene, ujedinjene, suverene".

Fon der Lajenova je rekla da je jedan od razloga za novi plan rasta za Balkan, koji ima četiri komponente, taj što u regionu postoji mnogo neiskorištenog potencijala, što je važno za EU.

"Prva komponenta je da mi sa svoje strane otvaramo jedinstveno tržište privrednim subjektima sa zapadnog Balkana u sedam važnih grana, drugi princip je da zapadni Balkan otvara svoje granice i zajednički kompletira regionalno tržište, čime bi se BDP zapadnog Balkana mogao povećati za 10 odsto. Treća je ako otvorimo svoje jedinstveno tržište, a vi kompletirate zajedničko regionalno, onda to povlači određene reforme koje se moraju sprovesti", pojasnila je Fon der Lajenova.

Ona je dodala da se te reforme odnose na bolje poslovno okruženje, digitalizaciju i pripremu privrede za zelenu tranziciju, dok su investicije četvrta komponenta rasta.

Fon der Lajenova kaže da se mora raditi i na zbližavanju privreda, podsjećajući da postojeći investicioni plan za Balkan od 39 milijardi evra već donosi rezultate.

"Jedan od primjera su projekti auto-puteva i željeznica duž koridorda `Pet ce` koji je poveznica BiH sa centralnom Evropom, a prethodne godine smo zajednički prošli kroz energetsku krizu, prebrodili je i time pokazali da zajednički nastup i rad može premostiti bilo koju poteškoću", rekla je Fon der Lajenova u Sarajevu.

Ona je navela da iskustvo EU kaže da je kombinacija reformi i investicija snažan instrument koji bi mogao biti uspješan i na Balkanu.

(Srna/Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE