• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šeranić i delegacija Srpske u Kini: RS partner i prijatelj u doba globalnih promjena

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas na Forumu za razvoj i saradnju Kine i Evrope u Šangaju da je Srpska otvorena za ekonomsku saradnju sa Kinom i poželio dobrodošlicu svim potencijalnim partnerima i investitorima.

 Alen Šeranić u Kini Izvor: Vlada RS

Šeranić je istakao da je prioritet Republike Srpske razvijanje infrastrukture, unapređenje obrazovanja i jačanje privrede.

"Vjerujemo da uz vašu podršku i saradnju možemo napraviti značajan napredak u ovim oblastima", rekao je Šeranić na Forumu.

On je ukazao da je Srpska, kao strateški partner Inicijative "Jedan pojas - jedan put" do sada kroz sufinansiranje infrastrukturnih projekata, poput auto-puteva, kao i finansiranje izgradnje ključnih elektroenergetskih projekata, u velikoj mjeri učestvovala u saradnji i jačanju bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Obraćajući se učesnicima Foruma, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Zlatan Klokić rekao je da su predsjednik Republike Milorad Dodik i Vlada Srpske inicirali otvaranje predstavništva Republike Srpske u Šangaju.

"Republika Srpska u Kini vidi iskrenog prijatelja i partnera u doba globalnih promjena, što se manifestuje kroz brojne zajedničke projekte i dugogodišnju saradnju, a otvaranjem predstavništva oni će se još više unaprijediti", istakao je Klokić.

Delegacija Srpske boravi u višednevnoj posjeti u Kini tokom koje će biti održani sastanci sa predstavnicima kineskih kompanija iz oblasti medicine i biomedicine, te za upravljanje otpadnim vodama, a planirane su i posjete finansijskim i trgovinskim centrima gdje će biti predstavljeno poslovanje i mogućnost investiranja u Republiku Srpsku.

Planirano je predstavljanje infrastrukturnih projekata koji se već realizuju u saradnji sa kineskim partnerima, kao i mogućnosti za buduću saradnju, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske.

Delegacija Srpske će posjetiti gradove Sudžou i Hangdžou, gdje će imati priliku da razgovara sa predstavicima najvećih kompanija iz ovih regija.

U delegaciji iz Srpske su i ambasador BiH u Kini Siniša Berjan, ministar porodice, omladine i sporta Selma Čabrić, ministar trgovine i turizma Denis Šulić, kao i predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza, Ministarstva finansija, te lokalnih zajednica i javnih preduzeća.

U Šangaju boravi i delegacija Privredne komore Republike Srpske koju predvodi predsjednik Komore Pero Ćorić.

Forum za razvoj i saradnju Kine i Evrope održava se u okviru Kineskog međunarodnog sajma za uvoz i izvoz u Šangaju, koji organizuju Vlada Kine i Kineski međunarodni uvozno-izvozni biro.

Na sajmu, koji će trajati do 10. novembra, učestvuje više od 500 kineskih zvaničnika i privrednika i biće predstavljene nove tehnologije, proizvodi i usluge, kao i mogućnosti plasiranja na nova tržišta.

(SRNA/MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE