• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcija DEJTON U SVAKOJ PORODICI, dvije godine kasnije: "Trebalo bi da ga znamo napamet, kao Crnogorci Njegoša"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Prije dvije više od dvije i po godine počela je akcija u kojoj bi svako domaćinstvo u Republici Srpskoj trebalo da dobije primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 Dejtonski sporazum u svakoj porodici Izvor: Bojan Rečević, Srna

Predviđeno je tada bilo, po najavi udruženja "Politikolog" na čijem čelu je Miljan Ljepojević, da građanima budu dostavljena ukupno tri dokumenta - Dejtonski sporazum, odnosno Opšti okvirni sporazum za mir, njegov Aneks četiri ili Ustav BiH i Aneks 10 kao Sporazum o civilnom sporovođenju mirovnog rješenja.

„Akcija je počela 24. februara 2021. godine“, prisjeća se Milan Ljepojević za MONDO uoči promocije kampanje koja će sutra biti održana u Milićima.

„Princip je bio da se u svakoj opštini napravi promocija i da onda mi primjerke sporazuma ostavimo opštinama i da se podijele na osnovu podataka statističkog zavoda o broju domaćinstava. Nisam siguran koliko je to podijeljeno“.

"Politikolog" je ištampao oko 200.000 primjeraka Dejtona. Plan je bio da se sporazum nađe u svakom domaćinstvu, ali i sam plan zvuči preambiciozno, priznaje predsjednik udruženja.

„Ipak mi nismo Kina“, konstatuje Ljepojević, ne bez žaljenja zbog odsustva posvećenost i organizacije koje bi pomogle da se ostvari ovaj i slični ciljevi.

Izdavač i politikolog poznat kao autor knjiga o predsjedniku RS i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, prisjeća se šta ga je motivisalo da pokuša temeljni mirovni sporazum iz 1995. godine učiniti široko dostupnim u Republici Srpskoj.

„Ja sam beogradski đak. Kao čovjeku - kad sam prvi put pročitao taj sporazum i kad sam vidio koliko je to malo (kratko), sjetio sam onih Cnogoraca koji su nam u Beogradu citirali 'Gorski vijenac' - teško mi je padalo da mi ne znamo Dejton napamet, koji je na 'stranici i po' “, slikovit je Milan Ljepojević.

„Ja sam sporazum“, nastavlja Ljepojević, „u svom selu pod Kozarom, podijelio svima“.

Udruženje "Politikolog" će sutra u Trgu rudara u Milićima održati promociju kampanje „Dejtonski mirovni sporazum u svakoj porodici“ i građanima će biti podijeljeni štampani primjerci Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ljepojević je za Mondo pojasnio da su kopije sačinjene od primjerka koji se nalazi u Beogradu i koji je dobila Savezna Republika Jugoslavija kao potpisnica 1995. godine.

U Bosni i Hercegovni ne postoji originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma niti je ikada utvrđeno kako je izgubljen. Posljednji put ovo je problematizovano u oktobru 2017. godine. Tada je na Palama pronađen primjerak za koji je utvrđeno da nije originalan dokument.

Pročitajte i ovo

U to vrijeme je i srpski šef diplomatije Ivica Dačić tvrdio da je original iz Beograda izgubljen u vrijeme izručenja Slobodana Miloševića Hagu.

Originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma nikada zvanično nije dostavljen Predsjedništvu BiH, Ministarstvu inostranih poslova BiH, niti bilo kojem od arhiva u BiH.

Tadašnji (a i sadašnji) član Predsjedništva BiH, Željko Komšić 2008. godine javnost je obavijestio da u arhivi Predsjedništva BiH nema originalnog dokumenta Dejtonskog sporazuma.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH svakog 21. novembra u Republici Srpskoj se obilježava kao republički praznik.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

he

Kakva akcija, kod nas nikad nikakvog sistema nije bilo. Samo na brzinu neko lupi, jer hoće da se ugradi u neki projekat, pa kao daj da odštampamo desetine hiljada komada tog i tog materijala i da podijelimo, poslije niti ko dijeli niti ko kontroliše, a literatura kupi prašinu negdje po stranačkim kancelarijama

MONDO REPORTAŽE