• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanovićeva, Dodik i Višković komentarisali uvođenje sankcija visokim funkcionerima u Srpskoj

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je sankcionisanje visokih funkcionera i lidera partija koje čine vlast u Srpskoj pokušaj obezglavljivanja naroda u Republici Srpskoj.

 Višković, Dodik i Cvijanović Izvor: Srna, Borislav Zdrinja

"Korupcija, nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kriminal - neka su od obrazloženja za koja nikada nije priložen nijedan dokaz. SAD ne traže dokaze, za presudu je dovoljno označiti metu. I konačno sankcije za lobiranje za sastanke sa predsjednikom Ruske Federacije, i konačno je igra otvorenih karata", rekao je Dodik.

Sve što rade, dodao je on, u stvari rade zbog veza ruskog i srpskog naroda koje su opštepoznate.

"Ni ogromna stradanja i žrtve, razaranja i ratovi, nisu napravili neprijateljstvo između Srba i Rusa. Neće ni američke sankcije. Ako smo mi pokazna vjezba za ostale u svijetu koji bi da sarađuju sa Rusima, neka bude tako. Zar je moguće da su Dodik, Cvijanović, Stevandić, Đokić i ostali sankcionisani krivi, a da ni u čemu nema američke krivice?", istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništa BiH Željka Cvijanović izjavila je večeras da je nečuveno obrazloženje američkog Ministarstva finansija za uvođenje sankcija ministru energetike i rudarstva Republike Srpske Petru Đokiću, ocijenivši da je postalo smiješno slušati šta sve navode da je suprotno Dejtonskom sporazumu.

Cvijanovićeva je rekla da je bila zapanjena da je kao razlog za sankcionisanja ministra Đokića navedeno to što je 2017. godine potpisao ugovor sa predstavnikom Vlade Hrvatske, koja je članica NATO-a i EU, u vezi sa nečim što se odnosi na razvoj i zaštitu ekonomskog potencijala privrednog subjekta na teritoriji Srpske.

"Onda još dodaju da je to suprotno Dejtonskom sporazuma. Postalo je smiješno slušati šta je sve postalo suprotno Dejtonskom sporazumu", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Bijeljini.

Ona ističe da je ne čudi šta sve mogu navesti za nekog drugog, s obzirom da su njoj u obrazloženju sankcija naveli da predstavlja prijetnju za mir i stabilnost na regionalnom planu.

"Ove su sankcije postale sastavi dio prisustva Sjedinjenih Država ovdje. LJudi su se manje-više na ove stvari navikli, ali se nisu navikli na nepravdu", rekla je Cvijanovićeva.

Što se tiče tih obrazloženja, kaže Cvijanovićeva, mi ne možemo tražiti da to bude ni bolje ni kvalitetnije, jer je to prosto nemoguće.

"Dakle, 2017. godine potpišete ugovor, a 2023. vas sankcionišu zato što je nešto suprotno Dejtonskom sporzumu. To je nečuveno. Ma, prejako, prejako", rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je večeras u Bijeljini na narodnom mitingu "Branimo Srpsku" da se zvaničnici Srpske ne boje nikakvih sankcija dok je Republike Srpske i srpskog naroda i da će nastaviti da rade ono što je propisano Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

"Vi uvodite vaše sankcije, a mi ćemo raditi ono što je propisano Ustavom i Dejtonom. Gnusna laž je da mi rušimo Dejton. Zvaničnici Republike Srpske jedini se u BiH zalažu za dejtonsku BiH sastavljenu od dva entiteta i tri konstitutivna naroda", rekao je Višković.

On je poručio da zvaničnici Srpske traže da se sjedne za sto i da se postigne dogovor o sudbini naroda u BiH, jer sada ispaštaju i Srbi i Hrvati i Bošnjaci.

Višković je istakao da se oni koji napadaju Srpsku plaše ove slike iz Bijeljine, koja će, kako je rekao, večeras do kasno u noć biće analizirana u ambasadama.

"Njih boli odluka naroda da brani svoje institucije, da brani Republiku Srpsku", rekao je Višković i dodao da je narod i stvarao Srpsku.

Višković je istakao da oni koji su dali živote za Republiku Srpsku ne smiju da budu izdati od bilo koga ko danas obavlja neku funkciju u Srpskoj.

"Zato ne dozvolimo da se bilo ko igra sa institucijama Republike Srpske. Iz Biejljine večeras poručujemo da im ne damo Srpsku i njene institucije", rekao je Višković.

Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije ministru industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petru Đokiću zbog, kako je navedeno, potpisivanja sporazuma sa Hrvatskom u vezi sa izgradnjom cjevovoda od ruske rafinerije u Hrvatskoj do Broda, što SAD smatraju "antidejtonskim ponašanjem".

Sankcionisano je 10 pojedinaca iz zemalja zapadnog Balkana zbog, kako je uopšteno navedeno, "korupcije i malignog uticaja".

Sankcije su uvedene i šefu Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Dušku Peroviću zbog "lobiranja za sastanke predsjednika Republike Srpske i Rusije", i odborniku SNSD-a u Skupštini opštini Lopare Savi Cvijetinoviću.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE