• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petar Đokić i Duško Perović na "crnoj listi" SAD-a, pod sankcijama i Miša Vacić, srpski i crnogorski biznismeni

Autor Nikolina Damjanić

Ministarstvo finansija SAD donijelo je nove sankcije vezano za Balkan, a na njima se našlo nekoliko imena iz Bosne i Hercegovine. Pod sankcijama se našao i ministar rudarstva i energetike Republike Srpske, Petar Đokić kao i šef predstavništva RS u Moskvi, Duško Perović.

 Američke sankcije Petru Đokiću i Dušku Peroviću Izvor: SRNA/Zorica Simeunović

Osim njega na crnoj listi je Savo Cvijetinović zvani Tigar iz Bijeljine.

U obrazloženju piše da je Đokić 2017. godine sa hrvatskim ministrom zaštite životne sredine i energetike potpisao ugovor o izgradnji gasovoda od Hrvatske do Rafinerije u Brodu, koja je u vlasništvu ruske kompanije u RS.

"Sklapanje takvog sporazuma predstavlja prijetnju implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sankcionisanjem Đokića šalje se jasan signal da SAD neće tolerisati antidejtonsko ponašanje", navodi se u obrazloženju.

U saopštenju Ministarstva navedena su imena ukupno 10 pojedinaca iz zemalja zapadnog Balkana, a uopšteno je opisano da su uvedene zbog "korupcije i malignog uticaja".

Prema tekstu saopštenja, Đokiću su uvedene sankcije zbog potpisivanja sporazuma sa Hrvatskom u vezi sa izgradnjom cjevovoda od ruske rafinerije u Hrvatskoj do Broda, što SAD smatraju "antidejtonskim ponašanjem".

Cvijetinoviću su uvedene sankcije jer je predstavnik kompanije "BN inženjering", čiji je vlasnik bivši zamjenik šefa vojnog vazdušnog transporta Oružanih snaga Rusije i koja je omogućila slanje helikopterskih motora proizvedenih u Ukrajini u Rusiju.

SAD terete Perovića zbog "lobiranja" za sastanke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Sankcije su uvedene crnogorskim biznismenima Daki Davidoviću i Branislavu Mićunoviću, srpskom političaru Miši Vacicu i biznismenu Nenadu Popoviću.

Američka Kancelarija za kontrolu strane imovine navodi da su sankcije izrečene u vezi sa kompanijom "Orka Holding AD" i njenim transakcijama povezanim sa poljoprivrednim proizvodima, lijekovima, medicinskim uređajima, rezervnim dijelovima i komponentama, ažuriranjima softvera ili medicinskom prevencijom, dijagnozom, liječenjem ili kliničkim ispitivanjima.

Pogledajte obrazloženje američkog ministarstva i cijeli spisak.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE