• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sankcije nose ozbiljne posljedice": Pitali smo Amerikance da li su krivi za probleme sa sajtom Vlade RS?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U odgovoru Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD u Sarajevu skreće se pažnja na ozbiljnost sankcija iz čega se može zaključiti da državna administracija u Vašingtonu ima veze sa tehničkim problemima sajta Vlade i predsjednika Srpske.

 Američka ambasada o snakcijama i domenu Vlade RS Izvor: Ambasada SAD u BiH

Internet adresa Vlade Republike Srpskevladars.net već danima ne funkcioniše dobro. Prošle nedjelje iz Vlade smo dobili odgovor da su u pitanju problemi "tehničke prirode", bez pojašnjenja.

Međutim, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, portalu Capital u utorak je rekao da je uzrok poteškoća sa internet domenom uticaj Vlade Sjedinjenih Američkih Država, odnosno činjenica da su pojedini zvaničnici Republike Srpske pod finansijskim sankcijama Stejt departmenta.

U Kancelariji za odnose s javnošću Ambasade SAD u Sarajevu na ove tvrdnje nisu dali konkretan odgovor, ali iz napisanog se može izvuću zaključak o povezanosti sankcija i problema sa funkcionisanjem domena vladars.net.

"Sankcije nose ozbiljne posljedice. Odgovorne međunarodne kompanije ozbiljno shvataju poštivanje i sprovođenje sankcija, te odbijaju da posluju sa sankcionisanim pojedincima ili entitetima. Zabranjene su sve transakcije američkih pojedinaca ili kompanija koje uključuju imovinu ili su u korist sankcionisanih osoba ili kompanija. Sjedinjene Američke Države će nastaviti primjenjivati sankcije na pojedince i kompanije koje ugrožavaju sigurnost i stabilnost BiH, potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum ili su umiješane u koruptivna djela", piše o odgovoru koji je dostavljen Mondu.

Upućeni smo da se o detaljima raspitamo u Kancelariji za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD-a (OFAC) i kod kompanija koje su uključene u ovo pitanje, što ćemo i uraditi.

OFAC je do sada sankcije uveo Miloradu Dodiku, Željki Cvijanović, Radovanu Viškoviću, Nenadu Stevandiću, Alenu Šeraniću, Milošu Bukejloviću, Draganu Stankoviću i Igoru i Gorici Dodik,

(MONDO)

O američkim sankcijama osobama i zvaničnicima u RS

Još iz INFO

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

@Al. Gledaj malo širu globalnu sliku pa ces vidjeti da je amerika u zadnjih 10ak god. izgubila uticaj u vecem djelu svijeta zahvaljujuci svojoj ratnoj i destruktivnoj politici. Ono sto njih i dalje drzi je dolar a dolar se trenutno drzi samo zahvaljujuci Kinezima koji ga imaju na lopate pa traze nacin kako da ga se rijese a kad to skontaju sa amerikom je gotovo. Dolar vise nije jedina medjunarodna platna valuta i juan polako preuzima primat.

RS

@Jole. Mislim da si promasio temu ali slazem se sa tobom vezano za ulazak u EU

Jole

Licno mislim da ulazak u EU sa sobom ne nosi nista dobro. Kao sto vidimo EU trenutno vodi samoubilacku politiku. A mi kao mala zemlja niti smo niti cemo se ikad ista pitati. Tako da treba dobro da se razmisli koliko ce to sve biti dobro za nas narod. Preporucujem referendum pa nek se narod izjasni.

RS

Ozbiljne posljedica nosi zloslutna politika amerike kao sto vidimo po cijeli svijet. Ali ko visoko leti taj nisko pada sto bi nas narod rekao. Pa pasce i ta amerika jednom. U svakom slucaju na dobrom su putu sto se toga tice samo je pitanje vremena.

al

@RS Da, propašće Amerika, sjećam se to je i moj djeda govorio samo dede odavno više nema...

MONDO REPORTAŽE