• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH dobila kredit od 138 miliona evra za poboljšanje zdravstva i kvaliteta vazduha

Autor Nikolina Damjanić

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić i šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristofer Šeldon potpisali su dva finansijska sporazuma ukupne vrijednosti 138,4 miliona evra, od čega će Republika Srpska dobiti 36,92 miliona evra.

 BiH dobila kredit od 138 miliona evra za poboljšanje zdravstva i kvaliteta vazduha Izvor: Srna/Aleksandra Grujić

Riječ je o sporazumu koji se odnosi na zdravstveni sektor u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH), vrijednom 92,3 miliona evra, i sporazumu koji se odnosi na poboljšanje kvaliteta vazduha u FBiH vrijednosti 46,1 milion evra.

Amidžić je rekao da je prvi kredit od 92,3 miliona evra unaprijed definisan, od čega će Republika Srpska dobiti 36,92 miliona evra, a FBiH 55,38 miliona evra, podsjetivši da je ovo nastavak ranije saradnje sa Svjetskom bankom, kada je za zdravstveni sektor izdvojeno 75 miliona dolara.

Prema njegovim riječima, suština ugovora je unapređenje zdravstvenog sektora, odnosno rasta kvaliteta usluge, te podrška onim zdravstvenim ustanovama koje trebaju izvršiti proces finansijske konsolidacije s ciljem njihovog dugoročnog i stabilnog poslovanja.

"Riječ je o sredstvima pod povoljnim uslovima, dugim rokovima. Kreditna sredstva su odobrena na period od 18 godina i pet godina grejs perioda", rekao je Amidžić novinarima u Sarajevu.

Kada je riječ o kreditu i iznosu od 46,1 milionom evra, on je naveo da je to podrška gradovima koji prednjače po zagađenju u regionu - Sarajevo, Tuzla, Zenica i Mostar, te dodao da je cilj da se poboljša kvalitet življenja u ovom gradovima, kao i da stepen zagađenja bude niži.

Amidžić je pojasnio da je kredit usmjeren na supstituciju pojedinih izvora energije, rast energetske efikasnosti, te dodao da je rok njegove otplate 31 godinu i šest mjeseci i grejs period od osam godina.

On je zahvalio Šeldonu što se u BiH rade dobri projekti, u interesu ljudi koji žive u Republici Srpskoj i FBiH.

Šeldon je rekao da cilj kredita koji se odnosi na poboljšanje kvaliteta vazduha u FBiH, ne samo da se prati i mjeri iznos zagađenja, već da se uvedu efikasne mjere kojima će se smanjiti nivo zagađenja, posebno kad je riječ o zagađenju iz domaćinstva i iz transportnog sektora.

"Kvalitet vazduha je bitno pitanje u globalnom aspektu, međutim svi mi koji živimo ovdje znamo koliko je to akutan problem u ovoj zemlji. Namjera je da se u Sarajevskom kantonu promijene sistemi grijanja u 25.000 domaćinstava", pojasnio je on.

Govoreći o kreditu za zdravstveni sektor u BiH, Šeldon je rekao da je on prvi u nizu od dvije programske operacije i cilj mu je unapređenje financijske održivosti zdravstvenih ustanova.

"Time će se pomoći na sanaciji postojećih neizmirenih obaveza u zdravstvenom sektoru, te pomoći uvođenju preventivnih mjera da se spriječi nastanak novih neizmirenih obaveza", rekao je Šeldon.

Prema njegovim riječima, cilj ovog kredita je da postavi održive osnove za otporan i održiv zdravstveni sistem koji će pružati kvalitetne zdravstvene usluge građanima BiH.

Šeldon je izrazio nadu da će ovi projekti pomoći da u budućnosti budu čistiji vazduh i otporniji i održiviji zdravstveni sistem.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE