• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amidžić: Građani BiH su PREVARENI, platili su za autoputeve koji se NE GRADE

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar finansija Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić najavio kako će resorno ministarstvo Savjeta ministara predložiti manji budžet BiH za 2024. godine nego je bio 2023.

 Srđan Amidžić građani su prevareni Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Ne vidim razloga za povećanje budžeta kada neke stvari možemo raditi na efikasniji način, a višak novca ostaviti entitetima, kantonima, lokalnim zajednicama da rješavaju svoje probleme, odnosno probleme građana", rekao je Amdižić.

Kada govorimo o prihodima od poreza koje prikuplja Uprava za indirektno oporezivanje, oni u najvećoj mjeri dolaze od građana i zato je red da se krajnim korisnicima, odnosno njima taj novac i vrati, rekao je ministar.

Ministar Amidžić je konkretno govorio o ciframa koje se nalaze u UIO, a prikupljene su od putarina u oba entiteta.

"Ono što građani trebaju da znaju je da smo mi u ovom momentu prevarili ljude koji žive u Bosni i Hercegovini. Građani Bosne i Hercegovine su odvojili neka sredstva i za te novce se trebaju izgraditi kilometri i kilometri puteva. U ovom momentu građani u BiH su uplatili 15 km autoputeva koje ne gradimo, zatim 50 km magistralnih puteva i mi se ne možemo dogovoriti na koji način to da vratimo. I na ovaj način ne možemo dalje. Shvatam ja tvrde stavove i RS i FBiH", objasnio je Amidžić za BHRT.

"Trebamo građanima isporučiti ono što je plaćeno, i onaj sporni mali dio ostaviti za dogovor kasnije. Postavlja se i pitanje, možda, krivične odgovornosti. Inflacija je prošle godine bila 14 posto, 20 miliona pojede inflacija svake godine samo na te puteve. Imate preduzeća (JP Autoceste i Autoputeve RS) koji se zadužuju pored sredstava koji stoje na računu UIO BiH. Imam li pravo postavitio pitanja; Jesmo li mi ozbiljni? ili da li ćemo prevariti ljude koji su glasali i koji su nas izabrali?", zapitao je Amidžić.

(BHRT/MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE