• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pošteni izbori su osnovni cilj": Opozicija iz Srpske za tehničke izmjene izbornog zakona

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

SDS, PDP i Lista za pravdu i red smatraju da je važno donijeti tehničke izmjene Izbornog zakona BiH i da je to najvažnije pitanje za budućnost BiH

 Opozicija Srpske za izmjenu izbornog zakona Izvor: PDP

Ovo je zaključak lidera ovih opozicionih parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske na nivou BiH.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević rekao je novinarima u Sarajevu da su transparentni, pošteni i demokratski izbori osnovni cilj.

"Da bi se ispoštovao svaki glas i vratilo povjerenje u izborni poroces, potrebne su tehničke promjene Izbornog zakona u smislu da na svakom biračkom mjestu svaki glas birača bude zaštićen metodama koje su poznate svuda u demokratskom svijetu, od skenera, biometrije pa do video-nadzora", rekao je Miličević novinarima u Sarajevu.

On je naveo da je potrebno izmijeniti i način kandidovanja političkih subjekata, kriterijume za kandidovanje nezavisnih kandidata, povećati cenzus, dvokružni sistem za inokosne funkcije i uvesti obavezno ljekarsko uvjerenje o fizičko-psihološkoj sposobnosti svkaog kandidata.

Lider PDP-a Branislav Borenović rekao je novinarima da nema važnijih pitanja za budućnost BiH od izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

"Nećemo odustati od toga. Snažno podržavamo uvođenje novih i modernih tehnologija. Ne sumnjam i očekujem da izmjene i dopune Izbornog zakona mogu dobiti podršku u Predstavničkom domu, a uz opštu političku volju i u Domu naroda", rekao je Borenović.

Predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović kritikovao je EU i šefa Delegacije EU u BiH Johan Satler, jer, kako je naveo, neće da ulože u tehničku opremu potrebnu za izbore.

"Pitao sam ga zbog čega EU ima para za sve, za jačanje kapaciteta, za projekte, ali za skenere i video-nadzor ne želi da donira", rekao je Vukanović.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Banjalučanin

Vukaneeeeeee dje Jelaaaa druga tvoja,kuno si se u nju….cccccc

MONDO REPORTAŽE