• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rasprava u toku: Predloženo dugoročno zaduženje Srpske do 951.700.000 KM

Autor Nikolina Damjanić

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je u Narodnoj skupštini da je plan da se u 2024. godini Srpska dugoročno zaduži na domaćem tržištu 141.700.000 KM, a na inostranom 810.000.000 KM.

 zora vidović, ekonomija Izvor: MONDO

Vidovićeva je rekla da se u skladu sa Prijedlogom odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2024. godinu odobrava dugoročno zaduživanje u maksimalnom iznosu do 951.700.000 KM, te da bi poslanici trebali da prihvate ovu odluku s ciljem da se obezbijede sredstva za finanasiranje budžeta u narednoj godini.

Ona je rekla da je Vlada preduzela i preduzimaće i u narednoj godini brojne mjere s ciljem unapređenja životnog standarda građana i kreiranja povoljnog poslovnog okruženja.

"Da bi potrebna finansijska sredstva blagovremeno bila obezbijeđena, neophodno je da Narodna skupština donese ovu odluku o dugoročnom zaduženju", rekla je Vidovićeva.

Ona je podsjetila da je zaključno sa 31. oktobrom ukupni dug Srpske iznosio 6,176 milijardi KM ili 40 odsto bruto domaćeg proizvoda /BDP/.

"Javni dug iznosio je 5,228 milijardi KM ili 33,8 odsto BDP-a", rekla je Vidovićeva.

Obrazloženo je da će sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biti upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Srpske za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga Republike, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija Srpske, u cjelosti ili djelimično, u slučaju kada dužnik ne izmiri svoje finansijske obaveze.

Sredstva će biti upotrijebljena i za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE