• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojene izmjene izbornog zakona koje je predložila SDA

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu usvojio po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakodna BiH koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika SDA.

 Parlament BiH i Savjet ministara Izvor: Mondo/Haris Krhalić

Za usvajanje zakona glasalo je 26 poslanika, protiv je bilo devet, dok uzdržanih nije bilo.

Poslanici su usvojili zaključak da se usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona upute Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH po hitnom postupku.

Rješenja sadržana u Prijedlogu zakona SDA, kako je navedeno u obrazloženju, između ostalog tiču se zaštite integriteta izbornog procesa i uvođenja novih tehnologija.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić izjavo je da SNSD neće podržati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH zato što u njemu nisu obrađeni suštinski problemi u izbornom procesu u BiH.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul rekao je da je za ovu stranku neprihvatljivo da se sa 30 novih članova u Izbornom zakonu prošire nadležnosti CIK-a kako bi i zakonski bili ovlašteni da režiraju izborni proces u BiH.

Zaključujući današnju hitnu sjednicu predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara zamolio je poslanike da budu u pripravnosti u slučaju da u parlamentarnu proceduru dođe prijedlog budžeta BiH.

Podsjećamo da je Kristijan Šmit 19. decembra pozvao nadležne političke lidere u BiH da donesu odluku o tehničkim izmjenama Izbornog zakona koje se odnose na integritet izbora, a ako se to ne desi on je najavio da će izmjene "nametnuti".

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE