• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijer Višković uvjerava: Srpska u novu godinu ulazi finansijski stabilna

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Srpska u novu godinu ulazi sa usvojenim svim strateškim dokumentima, te naveo da je uprkos brojnim izazovima zadržala ekonomsku stabilnost, uz smanjenje inflacije, rast BDP-a i rekordnu zaposlenost.

 Višković o finansijama RS Izvor: Mondo/Slaven Petković

"Ne mogu se mnoge Vlade u regionu, pa i širom Evrope, pohvaliti da imaju ovakav kalendar aktivnosti kao što imamo mi, da bez problema završavamo godinu ekonomski i finansijski stabilni. Postojale su medijske spekulacije o navodno `crnim prognozama`, a mi se nismo osvrtali na to jer smo bili sigurni da možemo odgovoriti svim rizicima i izazovima", rekao je Višković.

On je podsjetio da je posebno bio izazovan period pandemije virusa korona, čije posljedice su i danas vidljive u svijetu, ali i dodao da je Srpska uvodila mjere i rješenja koja su pokazala kao ispravna.

"Ova godina nije bila protkana tim problemima, na svu sreću, ali posljedice osjećamo i sada. Međutim, nakon završene pandemije javio se sukob u Ukrajini što je imalo uticaja na našu ekonomiju jer su divljale cijene energenata", rekao je Višković.

On je istakao da je Republika Srpska imala kontrolu cijena gasa i električne energije, te da jedino nije mogla uticati na cijenu nafte i naftnih derivata.

"Rast cijena energenata uticao je na ekonomije naših najvećih spoljnotrgovinskih partnera. Vidjećete da je rast BDP-a u Evropi znatno ispod očekivanja. Nama je dodatni problem prouzrokovala inflacija koja je u prošloj godini bila dvocifrena i uticala je na povećanje cijena osnovnih životnih namirnica", podsjetio je Višković.

On je rekao da je Vlada republike Srpske uložila napore da cijene drži pod kontrolom, te je situacija sada znatno povoljnija jer će godina biti završena sa prosječnom inflacijom od šest odsto, za razliku od prošle godine kada je bila 16 odsto.

"Imali smo rebalans budžeta za 2023. godinu i bio je za 140 miliona KM veći od projektovanog budžeta. I to govori u prilog činjenici da smo preduzimali prave mjere i da priče o slomu ekonomije nisu bile utemeljene", rekao je Višković za RTRS.

On je istakao da su povećana izdvajanja za boračke kategorije i ratne vojne invalide u ovoj godini, kao i da je uveden dodatak za borce od 2,2 KM po mjesecu učešća u području borbenih dejstava koji će od početka naredne godine iznositi tri KM.

"Izmirujemo sve svoje obaveze. Nema kašnjenja plate, penzije i socijalnih davanja. U ovoj godini povećan je, u odnosu na prethodne godine, i budžet za poljoprivredu za više od 100 miliona KM", ukazao je Višković.

Govoreći o resoru poljoprivrede, Višković je istakao da je veliki problem stvorila afrička kuga svinja, koja se negativno odrazila na cijenu mesa, ali i na nestašicu svinja.

"Iz budžeta za naknadu štete proizvođačima izdvojili smo oko 24 miliona KM. To su bili nepredviđeni troškovi", rekao je Višković.

Kada je riječ o investicijama, premijer Srpske je naveo da je budžetom za 2024. godinu predviđeno da se pomognu i realizuju projekti u lokalnim zajednicama i istakao da je u prošlosti postojala potreba za hitnom intervencijom u brojnim opštinama i gradovima pogođenim vremenskim i drugim nepogodama.

"Nijedan budžet nema predviđenu stavku za velike infrastrukturne projekte. Ipak, Srpska ima obezbijeđen novac za realizaciju započetih projekata. U toku je izgradnja bolnice u Doboju koja je pri kraju, a uskoro slijedi svečano otvaranje. Gradi se i bolnica u Trebinju. Pripremićemo svu tehničku dokumentaciju za izgradnju ili adaptaciju bolnice u Prijedoru", naglasio je Višković.

On je ukazao na činjenicu da je budžet od 5,73 milijarde KM za narednu godinu veći za 212 miliona KM od rebalansa budžeta 2023. godine.

"U ovom momentu imamo rekordnu zaposlenost, minimalnu nezaposlenost uz minimalna zaduženja. Mi smo se u 2023. godini, kada su brojni predviđali finansijski krah, zadužili oko 700 miliona KM, a otplatili smo 1,1 milijardu KM duga", istakao je Višković.

Govoreći o narednoj godini, Višković je naveo da je planirano zaduženje od 890 miliona KM, a da će biti vraćeno 920 miliona KM.

"Prave nam štetu oni koji nas ne vole i podmeću nogu, ali mi se uspješno nosimo s tim, uspješno preskačemo prepreke", rekao je Višković.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE