• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plan za 2024. godinu: Dugoročno zaduženje Republike Srpske 951,7 miliona maraka

Autor Brankica Spasenić

Dugoročno zaduženje Republike Srpske u 2024. godini planirano je u maksimalnom iznosu do 951,7 miliona KM. Prijedlog ove odluke naći će se pred poslanicima Narodne skupštine RS na predstojećoj sjednici koja počinje 12. decembra.

 Vlada RS dugoročni kredit  Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

“Plan je da se u 2024. godini Republika Srpska dugoročno zaduži na domaćem tržištu 141,7 miliona KM i na međunarodnom tržištu 810 miliona KM”, navodi se u odluci Vlade Srpske.

Navedeno je da se potrebna sredstva mogu pribaviti emisijom obveznica na domaćem finansijskom tržištu, kreditnim zaduženjem kod domaćih kreditora, kreditnim zaduženjem kod međunarodnih kreditora, odnosno zajmodavaca, međunarodnih organizacija, međunarodnih finansijskih institucija i stranih vlada i emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

Novac bi trebalo da bude upotrijebljen za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija u slučaju kada dužnik ne izmiri svoje finansijske obaveze, te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda.

Ukupan dug Republike Srpske iznosi oko 6,1 milijardu KM odnosno 40 odsto BDP-a, a javni dug koji 5,2 milijarde KM ili 33,8 odsto BDP-a.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE