• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada uklanja prepreke za istraživanje ruda u RS: Opštine se više neće pitati "jer nisu dovoljno stručne"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Novim Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima RS za odobravanje istraživanja mineralnih sirovina neće biti potrebna saglasnost lokalne samouprave, kao ni mišljenje o procjeni uticaja na životnu sredinu.

 Zakon o geološkim istraživanjima u RS Izvor: Screeenshot

Nacrtom izmjena zakona o kojima će poslanici raspravljati na predstojećoj 7. sjednici NSRS 12. decembra iz člana 33 u potpunosti je izbrisan stav da je za odobravanje istraživanja potrebna saglasnost jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi istražni prostor.

Obrazloženje je da u opštinama nema dovoljno stručnih ljudi koji bi mogli odlučiti o istraživanjima.

"Postojanje ove odredbe ostavlja mogućnost jedinicama lokalne samouprave da bez pravnog osnova daju negativna mišljenja na istraživanja. Veliki broj jedinica lokalne samouprave ne posjeduju lica koja imaju stručna zvanja na osnovu kojih bi odlučivala da li neko može ili ne može istraživati na prostoru. Nosilac prava na istraživanje će biti dužan da se informiše kod jedinice lokalne samouprave o eventualnim ograničenjima za geološka istraživanja u odnosu na prostorni plan jedinice lokalne samouprave", piše u obrazloženju izmjena zakona.

Za odobravanje geološkog istraživanja takođe više neće biti potrebno mišljenje nadležnog organa o potrebi sprovođenja procjene uticaja na životnu sredinu, odnosno o potrebi pribavljanja lokacijskih uslova za planirane radove.

"U konkretnom slučaju radi se o istražnim radovima koji su privremenog karaktera, a čiji je rezultat potpuno neizvjestan. Ukoliko se utvrde rezerve mineralne sirovine na odobrenom istražnom prostoru i ukoliko se dodijeli koncesija za eksploataciju, pravno lice koje dobije to pravo u skladu sa propisima iz oblasti uređenja prostora i zaštite životne sredine pribavlja lokacijske uslove i ekološku dozvolu. Prema propisima iz oblasti zaštite životne sredine procjena uticaja na životnu sredinu sprovodi se tek nakon što se dodijeli koncesija za eksploataciju, a prije nego što onaj ko dobije to pravo otpočne sa eksploatacijom mineralne sredine", obrazloženo je u prijedlogu Nacrta.

Ako zakon u ovom obliku bude usvojen mišljenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u pogledu obaveze sprovođenja procjene uticaja na životnu sredinu i izdavanje lokacijskih uslova pribavljaće po dobijanju odobrenja za eksploataciju.

U odnosu na rješenja do sada utvrđena Zakonom, iz dokumentacije koja je propisana da se prilaže uz zahtjev za odobravanje detaljnih geoloških istraživanja mineralnih sirovina, brisani su i akti koji se odnose na dokaz o riješenim imovinsko-pravnim odnosima za parcele na kojima će se izvoditi projektovani istražni radovi i kopija katastarskog plana.

Povezano

Izmijenjena je odredba kojom se uređuje najveća dozvoljena količina mineralne sirovine koja se može uzeti s ciljem ispitivanja kvaliteta i hemijsko-tehnoloških svojstava mineralne sirovine, tako da umjesto do sada propisanih 200 m3 najveća dozvoljena količina iznosi do 10.000 m3.

Novim izmjenama Zakona nosioci prava na istraživanje dobijaju mogućnost da zadrže pravo na istražni prostor u dužem roku tj. roku od dvije godine kako bi pripremili dokumentaciju za pokretanje postupka dodjele koncesije.

Podsjećamo, važeći zakon predviđa da se u postupak odobravanja istraživanja uključe i lokalne zajednice na čijoj teritoriji će se izvoditi istraživanja i da daju svoje mišljenje. Ovo je davalo mogućnost lokalnim zajednicama da se preko izabranih predstavnika u lokalnim skupštinama izjasne o istraživanjima na svojoj teritoriji.

Na taj način, na primjer, odbornici Skupštine opštine Jezero, tražili su prekid istraživanja koje na teritoriji ove opštine vrši kompanija "SNK Metali" odnosno "Lykos Balkan Metals" zbog čega je odbornicima prijećeno tužbom.

Odbornici su se o dozvoli za istraživanja izjašnjavali u nizu opština, od Šipova i Mrkonjić Grada do Doboja i Petrova.

(MONDO)

Pročitajte

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Da, jer na ekstra profit ima pravo samo vladajuća sekta

MONDO REPORTAŽE