• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Cilj srpskog naroda je sloboda": Završena svečana akademija povodom Dana RS (VIDEO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

U Sportskoj dvorani Borik u Banjaluci održana je svečana akademija povodom Dana Republike Srpske, kojoj su prisustvovale brojne ugledne ličnosti iz RS i Srbije.

 Svečana akademija povodom dana RS Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je cilj srpskog naroda sloboda na ovim prostorima i Republika Srpska.

Dodik je istakao da srpski narod u Republici Srpskoj obilježava 9. januar sa velikom ljubavlju, istakavši da sloboda za Srbe nikada nije bila filozofska riječ već egzistencijalna i da je dovela do mnogih akcija, pa i do Republike Srpske.

"Ne želimo ni sa kim se da sukobimo, da budemo prijetnja, da nekoga napadnemo", rekao je Dodik u obraćanju na akademiji povodom Dana Republike na kojoj se prisutnima obratio sa "Pomoz Bog".

On je naglasio da nijedan metak nije ispaljen kada je formirana Republika Srpska, a to je učinjeno jer je srpskom narodu prijetilo da bude odvojen od svoje matice.

"Zabrinuti nismo željeli rat i nismo dali razloga da ga bude", naglasio je Dodik i dodao da su u tom trenutku vođe srpskog naroda žrtvovale vlastiti komoditet, a neki od njih su danas pokojnim, neki u bjelosvjetskim kazamatima.

Dodik je naglasio da je sve što je poslije toga zadesilo Srbe bazirano na laži, a na bazi te laži napravljena je politička koncepcija koja se zove Dejtonski spoazum i nametnuto da jednog dana nestanemo.

On je dodao i da ne skrivaju da kažu da nikada nisu imali namjeru da taj sporazum bude trajan, već je predviđen da bude prelazno rješenje.

Izvor: Twitter/SNSD

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je 9. januar - Dan Republike, uz poruku da će Srbija ostati privržena slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, podržavajući teritorijalni ingegritet BiH, ali se i oštro suprotstavljati svakom pokušaju ukidanja ili bilo kakvom unižavanju Srpske.

Vučić je u čestitki koja je pročitana na svečanoj akademiji u Banjaluci, povodom Dana Republike, 9. januara, poželio mir, sreću, napredak, sigurnost i blagostanje svim građanima Srpske, te naglasio da će Srpska u Srbiji i dalje imati pouzdanog partnera za dalje jačanje ekonomskih, političkih i svih drugih veza.

"Uvaženi prijatelju, verovali smo da su teška vremena iza nas, ali plašim se da doba velikih izazova, kako za Srbiju, tako i za Srpsku tek dolazi. Ovo sam rekao jer dobra i srećna vremena ne mogu postojati posebno i odvojeno za Srbiju ili Srpsku, takođe, vreme izazova za jedne, takvo je i za druge", naveo je Vučić.

Možda će vas zanimati

Vučić je napomenuo da se Srbija svih ovih godina ponašala odgovorno i dosljedno podržavala Dejtonski mirovni sporazum i pravne okvire proistekle iz tog sporazuma.

"Nažalost, mnogi koji su učestvovali u donošenju tog okvira pokušavaju da izvrgnu ruglu njegove osnovne postulate i suštinski izbrišu postojanje Republike Srpske sa njenim Ustavom zagarantovanim nadležnostima. Srbija svoj stav neće menjati i ostaće privržena slovu Dejtonskog sporazuma, podržavajući teritorijalni ingegritet BiH, ali i oštro se suprotstavljajući ukidanju ili bilo kakvom unižavanju Republike Srpske", istakao je Vučić.

On je ukazao da su pred Srpskom i Srbijom veliki zadaci očuvanja srpskog jezika, ćirilice, zajedničkih tradicionalnih vrijednosti srpskog naroda i kulture sjećanja na stradanje Srba.

"Pred nama je i dalje snaženje naših ekonomskih, političkih i svih drugih veza, od izgradnje auto-puteva, pruga, do jačanja institucionalne saradnje na svim nivoima i u svim oblastima. Uveravam Vas, gospodine predsedniče, da ćete u Srbiji imati iskrenog, snažnog i najbližeg partnera u ostvarenju tih ciljeva", naglasio je Vučić.

On je naveo da je zajednički zadatak očuvanje mira i budućnosti srpskog naroda.

"Znam da ćete dati sve od sebe da se očuva regionalna stabilnost, jer to jeste u najvišem interesu i našeg, srpskog naroda. Narodu u Republici Srpskoj i Vama lično želim srećan praznik, dobro zdravlje, uspeh i sveukupni napredak. Živela Srpska! Živela Srbija! Hristos se rodi!", ističe se u Vučićevoj čestitki.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je danas da je u ovom vremenima potrebno srpsko jedinstvo, istakavši da tamo gdje su istina i pravda dejstvuje blagodat Božija.

Srpski patrijarh je ukazao da bi Srbima u Republici Srpskoj neko da spočitava što slave Svetog Stefana, želio bi da kaže da to ne treba da čine, ali da srpski narod neće i ne smije nametati svoj model života.

"Ali, u isto vrijeme ni po koju cijenu i ni na koji način ne možemo se odreći svoje slave", naglasio je patrijarh Porfirije u obraćanju na svečanoj akademiji povodom Dana Republike, 9. januara.

To bi, kako je pojasnio patrijarh, značilo da se Srbi odriču svoje vjere, što bi značilo i sebe.

"To bi značilo da se odričemo onoga što je po pravdi ljudskoj i po pravdi Božijoj. Ne tražimo od drugih da se odreknu sebe i da se odreknu onoga što je njihovo. Ali, ono što je naše u svakom smislu te riječi imamo pravo i hoćemo, slaveći Hrista i Svetoga Stefana", istakao je patrijarh Porfirije.

U obraćanju je naglasio da je mir i cilj i težnja srpskog naroda, te naglasio da za mirom Božijim čezne svaki čovjek.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh srpski Porfirije, srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske i srpski predstavnici u institucijama na nivou BiH, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, episkop banjalučki Јefrem, kao i Darko Mladić, sin Ratka Mladića.

Izvor: Twitter/SNSD

Prisutni su i bili i predsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić, predsjednik Pokreta socijalista i senator Srpske Aleksandar Vulin, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

(MONDO/Agencije)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rajko

Samo srbuj a sto narod nema sta jesti to je drugi par opanaka

MONDO REPORTAŽE