• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković o govoru Mithada Ćemana: Zahtijevam hitnu reakciju nadležnih institucija

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković je osudio govor profesora Mithada Ćemana u kojem ovaj poziva na novi rat u BiH i zatražio hitnu reakciju nadležnih institucija kako bi se što je prije stalo na put ovakvim i sličnim izlivima mržnje prema jednom narodu.

 Radovan Višković o govoru Mithada Ćemana Izvor: Mondo/Slaven Petković

Višković smatra da bez hitne reakcije nadležnih institucija i sudskog procesuiranja Ćemana, ali i svih drugih koji poput njega pozivaju na nove ratove i ubistva, neće moći da se govori o suživotu i toleranciji u društvu i da se BiH gradi kao ravnopravna zajednica svih koji u njoj žive.

"Potpuno sam zatečen radikalnim i anticivilizacijskim stavovima Mithada Ćemana i najoštrije osuđujem njegov otvoreni govor mržnje, u kojem prijeti novim ratom u BiH", istakao je Višković.

Prema njegovim riječima, otvoreni izlivi mržnje Ćemana i njemu sličnih u javnom prostoru pokazuju da u BiH, i nakon gotovo tri decenije od završetka rata, nažalost, postoji jedan dio javnosti koji podržava ovakvu neprihvatljivu i anticivilizacijsku retoriku i smatra da u BiH nema mjesta za sve koji u njoj žive vijekovima, saopšteno je iz Vlade.

"Zbog užasavajućeg i skandaloznog govora Ćemana, zahtijevam hitnu reakciju nadležnih institucija, kako bi se što je prije moguće stalo na put ovakvim i svim drugim sličnim izlivima mržnje, a koji su, prije svega, upućeni prema jednom narodu, koji isto kao i svi drugi narodi koji žive u BiH, ima potpuno pravo da u svojoj imovini živi u miru i slobodi", rekao je Višković.

Premijer Repunlike Srpske je poručio da je, zarad dobre budućnosti svih naroda i građana u BiH, neophodno svim zakonskim mjerama stati na put civilizacijski neprihvatljivim stavovima i porukama koje širi Ćeman.

Ćeman je rekao na predavanju koje je objavljeno na "Jutjubu", u organizaciji Omladinskog udruženja "Tempo" iz Vogošće čiji se logo nalazi iza Ćemana, da "će sljedeći pokolj četnika biti gori od svih prethodnih, za to se spremajte sto posto".

"Hoće li biti rata - uopšte nije pitanje, to uopšte nije ispravno pitanje. Pitanje je samo kad će biti rata. Ja vam to garantujem i Alahom vam se kunem", rekao je Ćeman.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rajko

Izmedju tebe i Ćemana nema razlike, i ti zavadjas i pozivas na rat samo ne vidis da to radis

MONDO REPORTAŽE