• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krišto na samitu u Davosu: "Očekujem hitno otvaranje pregovora za BiH"

Autor Dragana Božić

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto poručila je u Davosu da BiH očekuje skoro otvaranje pregovora o članstvu sa EU.

 Krišto očekuje uskoro otvaranje pregovora o članstvu u EU Izvor: FENA

Krištova je istakla da je tokom godine rada novog saziva Savjeta ministara načinjen ogroman iskorak na evropskom putu BiH, a taj saziv je na 57 sjednica usvojio više od 1.400 raznih materijala, od čega čak 13 prijedloga zakona, a sve kako bi ispunio osam plus jedan uslov iz preporuka, odnosno 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

"BiH je tokom prethodne godine, prvi put, imala stoodstotnu usklađenost sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU", istakla je Krištova u obraćanju na 54. Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, kao i tokom posebne sesije "Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu".

Ona je izrazila lično razočarenje što takav napredak institucija BiH nije prepoznat i nagrađen u decembru otvaranjem pregovora o članstvu, čime bi se BiH dodatno vezala za EU, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Izvor: Savjet ministara BiH

"Ova propuštena prilika ostavila je vidljiv trag na rad koalicije stranaka unutar BiH na svim nivoima vlasti, čime je rad i samog Savjeta ministara otežan", rekla je Krištova.

Krištova je izrazila i uvjerenje da će biti nastavljen rad jednakim neumornim tempom, jer su svi u BiH svjesni da neophodne reforme trebaju svima.

Ona je ocijenila da predstojeća posjeta predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen, premijera Holandije Marka Rutea i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića predstavlja pozitivan iskorak ka jačanju evropske saradnje.

"Očekujem hitno otvaranje pregovora i za BiH", rekla je Krištova.

Krištova je iskazala uvjerenje da budućnost BiH i regiona zavisi isključivo od održavanja dijaloga, podsticanja saradnje i iznalaženja održivih rješenja.

"Ključ uspjeha BiH leži u kontinuiranoj saradnji svih konstitutivnih naroda, njihovih legitimnih predstavnika i relevantnih političkih aktera", poručila je Krištova.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ko

Ko ovu pita za nesto?!?

MONDO REPORTAŽE