• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Satler: Vrata EU su širom otvorena za BiH

Autor Nikolina Damjanić

Šef delegacije EU Johan Satler izjavio je danas u Sarajevu da su vrata EU širom otvorena za BiH, te da je na njenim političarima i institucijama da izvrše potrebne reforme i iskoriste datu priliku.

 Satler o ulasku BiH u EU Izvor: Bernard Milošević/SRNA

Satler je na konferenciji za novinare sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto, nakon uručenja izvještaja Evropske komisije o BiH za ovu godinu, rekao da je dobra vijest da se BiH kreće naprijed na evropskom putu, te da je data preporuka otvaranja pregovora sa BiH onda kada bude ispunjen dovoljan stepen usklađenosti sa kriterijumima.

On je pojasnio da je u izvještaju navedeno da će Evropska komisija najkasnije do marta naredne godine podnijeti izvještaj o napretku u smislu konkretnog otvaranja peregovora, s tim da je moguće i prije tog krajnjeg roka.

"Dobra stvar je što BiH sustiže ostatak regiona. To je cijeli paket proširenja sa fokusom na Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju. EU prepoznaje i potvrđuje pozitivne pomake BiH, ali su navedeni i neki negativni koji koče BiH na evropskom putu. Izvještaj je neosporan pokazatelj da je mjesto BiH u EU", naglasio je Satler.

On je podsjetio da je Evropska komisija naglasila da im je proces pridruživanja ponovo u fokusu.

Prema njegovim riječima, aktuelni saziv Savjeta ministara je mnogo angažovaniji, konstruktivniji i ostvario je mnogo više rezultata i napretka u reformama, među kojima su Zakon o ombudmanu za ljudska prava, izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilaškom savjetu BiH, Zakon o slobodi pristupa informacijama, a usvojene su i važne strategije i planovi.

Satler je rekao da je ostvaren napredak i u dijelu koji se tiče regionalnih integracija, među kojima su različite incijative i sporazumi.

On je podsjetio da su u izvještaju navedeni i neki negativni potezi u Republici Srpskoj vezani za Ustavni sud BiH i usvajanje određenih zakona, pozivajući na prestanak takvih aktivnosti.

Prema njegovim riječima, u izvještaju su jasno zacrtani zadaci za Savjet ministara i Parlamentarnu skupštinzu BiH jer zemlja ne može priuštiti sebi da kaska sa reformama s obzirom na to da se kroz njih može početi sa pripremama za intenzivan i naporan proces pregovora o članstvu.

On je pomenuo i Plan rasta za zapadni Balkan koji obezbjeđuje sredstva za reforme koje bi trebale omogućiti privlačenje investicija, što je konkretna i velikodušna ponuda za cijeli region.

"Želimo ubrzati aktivnosti na regionalnoj integraciji, odnosno jačanje onoga što je započeto u okviru Berlinskog i drugih procesa. Sve to treba da prate i temljne reforme, kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije", naglasio je Satler.

On je podsjetio da je EU danas usvojila paket šest milijardi evra, od kojih su dvije milijarde bespovratna sredstva - grantovi, a četiri zajmovi i krediti.

"To neće biti novac koji će se tek tako davati, već će biti uslovljen reformama i pratiće modalitet Programa rekonstrukcije oporavka koji je osmišljen za zemlje članice nakon pandemije virusa korona. Ako realizujete reforme, dobićete sredstva", naveo je Satler.

On je pozvao lidere u BiH da preduzmu korake koji će imati konkretne i pozitivne efekte na kvalitet života građana.

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je da današnji izvještaj Evropske komisije o BiH za ovu godinu predstavlja značajan iskorak i podsticaj svima u zajedničkim institucijama da nastave jače, brže, bolje i odgovornije da ispunjavanju preostale obaveze i prioritete na putu ka članstvu.

Krištova je na konferenciji za novinare zahvalila Komisiji na čelu sa predsjednikom Ursulom fon der Lajen i svima unutar EU koji su odlučili da podrže preporuku BiH za otvaranje pregovora sa EU.

"Izvještaj koji smo preuzeli je sadržajan i obiman i treba vremena da ga detaljno proučimo kako bismo vidjeli šta nas očekuje u narednom periodu", precizirala je Krištova.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler uručio je danas u Sarajevu predsjedavajućoj Savjeta ministara Borjani Krišto izvještaj Evropske komisije o BiH za ovu godinu u kojem se uslovno preporučuje početak pregovora za članstvo.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE