• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo finansija: Isplata boračkog dodatka pet godina nije kasnila ni dana

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo da isplata mjesečnog boračkog dodatka u Republici Srpskoj u posljednjih pet godina nije kasnila ni dana

 Zora Vidović Izvor: Mondo - Slaven Petković

Iz ovog ministarstva su odbacili kao apsolutno neistinite i zlonamjerne tvrdnje pojedinih medija o eventualnim kašnjenjima u isplati korisnicima ovog prava.

"Borački dodatak za mjesec decembar 2023. godine takođe je isplaćen u zakonskom roku, 15. januara 2024. godine, a sljedeća isplata će biti 15. februara i tako redovno do kraja godine", stoji u saopštenju, u kome se ističe i da su Vlada Republike Srpske i resorna ministarstva u 2023. godini radili na poboljšanju statusa boračkih kategorija.

Broj korisnika korisnika mjesečnog boračkog dodatka povećan je gotovo dvostruko, usljed izmjena Uredbe o boračkom dodatku, kojom je omogućeno da pravo na mjesečni borački dodatak mogu ostvariti svi kategorisani borci bez obzira na kategoriju borca, za period koji im je rješenjem o kategorizaciji utvrđen kao angažovanje u zoni borbenih dejstava.

U januaru 2023. godine je mjesečni borački dodatak primao 86.821 korisnik ovog prava, dok su u posljednjoj isplati, za mjesec decembar 2023. godine, naknadom obuhvaćena 158.334 korisnika boračkog dodatka.

"Navedeni podatak o broju korisnika nije konačan, jer nadležni organi jedinica lokalne samouprave nisu završili obradu svih zahtjeva o priznavanju statusa boraca, koji je uslov za priznavanje prava na borački dodatak. Isplata mjesečnog boračkog dodatka vrši se iz Budžeta Republike Srpske, odmah pri zaprimanju rješenja o priznatom pravu, a nakon unošenja u sistem", ističu iz ministarstva.

Sredstva za isplatu mjesečnog boračkog dodatka su planirana u Budžetu i za te potrebe je u januaru 2023. godine bilo potrebno 7,2 miliona, dok je u decembru 2023. taj iznos povećan na 13,1 milion KM.

Iz Ministarstva finansija još jednom ističu da je isplata boračkog dodatka u Republici Srpskoj apsolutno redovna, te demantuju "iznesene neistine o neredovnosti u isplati, uz napomenu da će se zadržati redovnost isplata u 2024. godini, a radiće se i na daljem poboljšanju materijalnog položaja boraca Republike Srpske u skladu sa daljim ekonomskim kretanjima".

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vdub

Ne moze ni kasniti kad je 3km

Slaviša

Ovo je prava sprdnja sa pravim borcima jer da smo mi imali 158.000 boraca 1995 godine nebi nam ni Amerika ništa mogla.Ja mislim da svaki član sekte prima borački dodatak.Ispada da nijedan borac od 1995 nije preminuo.Kakvo poniženje.

MONDO REPORTAŽE