• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DODIK poručio PRIVREDNICIMA: Ako mislite da je BOLJE U FEDERACIJI, slobodno idite - ali nemojte PRIJETITI!

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Poslovanje u Republici Srpskoj nije i neće biti ugroženo, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u odgovoru na inicijativu udruženja poslodavaca i privrednika o smanjenju minimalne plate i posljedicama po ekonomiju u RS.

 Srn2023-9-24_1231314_0.jpg Izvor: SRNA/Sanja Bjelica

"Institucije uvažavaju zabrinutost dijela privrednika zbog primjene odluke o najnižoj plati i u narednim danima okupićemo predstavnike poslodavaca", istakao je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je rekao da će biti pružena pomoć onima čije poslovanje ova odluka dovodi u pitanje.

"Dešavanja na globalnom planu utiču na sve ono što se dešava u Srpskoj, dijelimo njihovu zabrinutost, ali isto tako mora da postoji i svijest o važnosti očuvanja domaće radne snage. Ova odluka zadržaće naše radnike i omogućiti im dostojanstven život", naveo je Dodik u objavi na društvenim mrežama.

On je naglasio da svako mora imati uslove da ostvari pravičnu naknadu za svoj rad i to je nešto što ni u poslovnom sektoru ne smije biti ignorisano.

Dodik je poručio da će Republika Srpska "subvencionisati one čije poslovanje je ugroženo, a one koji pokušavaju da iskoriste ovakvu situaciju kako bi dodatno profitirali i izbjegli da korektno plate svoje radnike" podsjetio je da "Srpska i dalje pruža najbolje uslove za poslovanje".

"Recimo samo i ovaj put da je električna energija u Republici Srpskoj jeftinija nego u FBiH za 20 odsto. Dakle, cijena struje i dalje je na najnižem nivou, postoje brojne olakšice koje dajemo", naveo je on.

Dodik je najavio razgovore s poslovnom zajednicom i pronalaženje rješenja.

"Razmotrićemo i nivo neoporezivog dohotka. Samo nemojte prijetiti", istakao je Dodik.

On je rekao da želi da privrednici uspješno posluju, ali da to ne može ići preko leđa radnika i da populističke izjave koje imaju prizvuk ucjene, ne mogu pomoći nikome.

"Oni koji misle da im je bolje u FBiH i time prijete, slobodno im je putovanje, a mi im ni prijetnju time nećemo oprostiti", poručio je Dodik, prenosi RTRS.

Unija poslodavaca Republike Srpske i Privredna komora RS uputili su prošle nedjelje inicijativu institucijama Republike Srpske za suspenziju odluke o najnižoj plati za 2024. godinu.

Od 1. januara ove godine najniža plata u RS povećana je na 900 KM, a do tada je iznosila 700 KM.

Odluku o povećanju donijela je Vlada RS jer prethodno nije bilo saglasnosti Saveza sindikata RS i Unije poslodavaca RS.

Unija poslodavaca RS je navela da je zahtjev za suspenziju odluke o povećanju minimalca u RS upućen na zahtjev velikog broja poslodavaca čije je poslovanje ugroženo.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Ja imam rjesenje kojim vjerujem da bi svi bili zadovoljni. Minimalac se mora povecati zbog inflacije koja je zahvatila EU a obzirom da je KM vezana za Evro tako je zakacila i nas. Medjutim razumijem i poslodavce jer radim u knjigovodstvu i znam da mali privatnici krpe kraj sa krajem da redovno izmiriju obaveze. Rjesenje je povecati plate a drzava da smanji doprinose na platu i sve ce biti ok. Drzava ce i dalje imati ista primanja od doprinosa a ljudi malo vecu platu i svima dobro.

MONDO REPORTAŽE