• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslodavci u RS zvanično traže ukidanje odluke o najnižoj plati od 900 KM: "Ekonomiji prijeti katastrofa"

Autor Brankica Spasenić

Unija poslodavaca Republike Srpske i Privredna komora RS uputili su inicijativu institucijama Republike Srpske za suspenziju odluke o najnižoj plati za 2024. godinu.

 Poslodavci RS traže ukidanje minimalca Izvor: Brankica Spasenić - Mondo

Od 1. januara ove godine najniža plata u RS povećana je na 900 KM, a do tada je iznosila 700 KM.

Odluku o povećanju donijela je Vlada RS jer prethodno nije bilo saglasnosti Saveza sindikata RS i Unije poslodavaca RS.

Unija poslodavaca RS je navela da je zahtjev za suspenziju odluke o povećanju minimalca u RS upućen na zahtjev velikog broja poslodavaca čije je poslovanje ugroženo.

Pročitajte i ovo

Unija poslodavaca i Privredna komora ukazuju da je u januaru nastavljen trend smanjenja obima narudžbi iz inostranstva, ugovori za 2024. godinu još nisu zaključeni, a spoljnotrgovinski partneri ne prihvataju bilo kakvu opciju povećanja cijena i mnogi najavljuju prebacivanje poslovanja u Federaciju BiH ili druge zemlje u okruženju zbog pogoršanja uslova poslovanja, saopšteno je.

Dodaju da je najniža plata u Republici Srpskoj 460 evra, FBiH 316 evra, Srbija 404 evra, Crnoj Gori 450 evra (oporeziva sa 15%).

“Ukoliko ne dođe do suspenzije odluke o najnižoj plati, Republika Srpska će se suočiti sa značajnim smanjenjem broja zaposlenih u privredi, padom produktivnosti i konkurentnosti, rastom inflacije i neformalne ekonomije, zatvaranjem preduzeća, preseljenjem sjedišta i djelatnosti u FBiH i drugim negativnim efektima koji će ugroziti ekonomsku i socijalnu stabilnost Republike Srpske”, poručeno je nakon sastanka.

Zajednički stav Unije i Кomore je da se “još uvijek mogu spriječiti katastrofalne posljedice koje prijete ekonomiji”, ali da je neophodno hitno djelovati i suspendovati odluku o najnižoj plati do pripreme promjena u zakonskom okviru koje će doprinijeti smanjenju opterećanja na privredu, povećanju primanja zaposlenih i povećanju javnih prihoda.

“Кao jedan od zaključaka sastanka Skupštine Unije poslodavaca i Upravnog odbora Privredne komore je prijedlog za održavanje sastanka u najkraćem roku sa predsjednikom Republike Srpske sa ciljem iznalaženja rješenja za navedenu situaciju”, dodaje se u saopštenju Unije poslodavaca RS.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 6

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

Sta bi oni da im radnici rade za džaba zato narod i odlazi za boljim .

Ranko

Kako ih nije sramota kukaju za bijednh 900 maraka kao da se od toga moze zivjeti resenje je jasno ko ne moze ispostovati neka zatvori firmu i stvar rijesena naucila gospoda od radnika otimati pa ljetovanje zimovanje egzoticne destinacije nema vise toga smanjite apetite

Vetgo

Kec nisam na drzavnim "jaslama"kako ti kažeš ver radim u privatnom sektoru a komentar ne mjenjam ni za slovo zašto da ti država pomaže ako si nesposoban a izgleda da jesi zatvori firmu pa se zaposli kod čovjeka koji zna da radi jednostavno

Vetgo

Ako ne možeš poslovati lijepo zatvoriš i zaposliš se kod poslodavca koji moze da ti isplati minimalnu platu i uživaš jest da nema vise skupocjenih automobila luksuznih ljetovanja i zimovanja kupovine nekretnina i uživaš kao i sav obični svijet

Kec

@Vetgo Sta pricas gluposti, vidi se da si na drzavnim jaslama ili ne radis nista. Izadji na trziste i zaradi minimalac sa doprinosima koji su najveci u evropi. Stimulacijanid drzave ne nula nego -5.

MONDO REPORTAŽE