• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbijena hitna procedura izmjena Izbornog zakona BiH

Autor Nikolina Damjanić

Delegati u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine oborili su prijedlog SDA o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji se trebao razmatrati po hitnoj proceduri, a odnosio se na integritet izbornog procesa. Umjesto toga, razmatraće se u redovnoj proceduri.

 Pala hitna procedura izmjena Izbornog zakona BiH Izvor: Srna

Delegati SNSD-a i HDZ-a su prilikom rasprave obrazložili zašto smatraju da ovaj zakon mora ići u redovnu, a ne hitnu proceduru. Istakli su stav da rješenja SDA nisu dovoljno dobra i da će u redovnoj proceduri to biti ispravljeno.

Ono što je cilj jeste implementirati prijedloge iz Laktaša u izmjene Izbornog zakona, a Dragan Čović je kazao da je ovdje riječ o "pokušaju spašavanja izmjena zakona za koje mu je nezamislivo da su prošle Predstavnički dom".

Inače, obaranje hitnog postupka i vraćanje na redovnu proceduru koja uključuje amandmane znači da će zakon morati na dodatno usaglašavanje te da vrlo vjerovatno neće biti moguće usvojiti ga do marta kada očekujemo otvaranje pristupnih pregovora.

Šta je prethodilo povlačenju izmjena Izbornog zakona

Koalicioni partneri na bh nivou su se na sastanku u Laktašima dogovorili da obore trenutni prijedlog tehničkih izmjena izbornog zakona, koji se u parlamentarnoj proceduri našao po hitnom postupku.

Oboreni prijedlog je krajem prošle godine predložila SDA nakon što je visoki predstavnik, kojeg ne priznaju vlasti u RS, Kristijan Šmit najavio da će nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH s ciljem jačanja integriteta izbora ukoliko se domaći lideri ne dogovore.

Prijedlog je po hitnoj proceduri prošao Predstavnički dom, ali s obzirom na to da je oboren u Domu naroda, o ovim izmjenama će se razmatrati u redovnom postupku.

Prijedlozi koalicionih partnera na bh nivou s ciljem izmjene Izbornog zakona usaglašeni su u Laktašima, a Čović je prema dogovoru, nekoliko dana kasnije, stranačkim šefovima dostavio nacrt izmjena Izbornog zakona BiH, koji je sačinjen od ideja do kojih su došli na sastanku. Te prijedloge dalje planiraju uputiti u parlamentarnu proceduru umjesto prijedloga od SDA ili kao njegova dopuna.

Međunarodna zajednica u BiH je kritikovala planove koalicije kazavši da je u njihovim izmjenama Izbornog zakona ostavljen prostor za izbornu krađu te da se određenim prijedlozima jača politički interes u izbornom procesu, umjesto da bude smanjen.

(Klix/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE