• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sena Uzunović preuzima suđenje protiv Milorada Dodika

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Sudija Suda BiH Mirsad Strika, koji je do sada vodio sudski proces protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direkora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, odlazi u penziju pa će suđenje preuzeti sudija Sena Uzunović.

 Sena Uzunović preuzima suđenje protiv Milorada Dodika Izvor: RTRS

Dodikova odbrana ranije tražila izuzeće sedam sudija, između ostalih i Mirsada Strike. No, Sud BiH je odbio ovaj zahtjev.

Uzunović će već danas biti na ročištu Miloradu Dodiku koje počinje u 13 sati.

Sena Uzunović diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1984. godine. Profesionalnu karijeru je započela 1985. godine u Opštini Hadžići, u Odjeljenju za imovinsko-pravne poslove, gdje je radila sve do 1991. godine.

Godine 1993. imenovana je za sudiju Okružnog vojnog suda u Mostaru – Odjeljenje Konjic, koju dužnost je obavljala sve do 1996. godine, kada je imenovana za sudiju Višeg suda u Mostaru.

Od 1998. do 2001. godine obavljala je poslove zamjenika ministra finansija za pravne i opšte poslove u Ministarstvu finansija Federacije BiH, kao i poslove savjetnika za pravna pitanja u Kabinetu zamjenika premijera Vlade Federacije BiH.

Od 2001. do 2003. godine vršila je funkciju sudije u Opštinskom sudu I u Sarajevu, a od 2003. do 2007. godine radila je kao tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu – Odjeljenje za privredni kriminal i korupciju.

Za tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovana je odlukom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine u januaru 2007. godine, a za zamjenika šefa Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju imenovana je početkom 2009. godine.

U Posebnom odjelu za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju tužilac Uzunović je bila Šef odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi te je bila član Udarne grupe za borbu protiv terorizma, član Radne grupe za ZKP i KZ FBiH formirane u okviru Ministarstva pravde BiH, te zamjenski član Radne grupe za izradu prijedloga Nacrta zakona za prevenciju borbe protiv terorizma pri Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Sena Uzunović je bila edukator i trener na seminarima i konferencijama u organizaciji Centra za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, IOM-a, UN misije, OSCE-a i UNODC-a.

Za sudiju Suda Bosne i Hercegovine imenovana je 7. augusta 2022., a na dužnost je stupila 8.8.2022. godine

(MONDO/Klix)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE