• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još nema zakona protiv drastičnog rasta plata političarima: Ministarstvo od maja analizira analizu?!

Autor Dragana Božić

Savjet ministara Bosne i Hercegovine je prije skoro godinu, tačnije 15. marta, donio zaključak o izradi novog zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kako bi bio smanjen jaz između primanja funkcionera i ostalih zaposlenih.

 53480325961_f09711500a_k.jpg Izvor: Savjet ministara BiH

Tadašnji ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) rekao da je zaključak da se u roku od tri mjeseca izradi novi zakon. Međutim, zakon ne da nije izrađen, već će po svemu sudeći proći još mjeseci i mjeseci prije nego što se do njega dođe, ako se uopšte dođe, piše Faktor.

Cijela priča o novom zakonu je pokrenuta kada su se javnost i uglavnom opozicija digli nakon što je povećana osnovica za obračun plata zahvaljujući čemu su funkcioneri dobili i do 650 KM veću platu, a npr. vojnik tek oko 90 KM više...

Bez novog zakona će svako naredno povećanje osnovice značiti daleko veće povećanje plata ministara, parlamentaraca, nego vojniku, policajcu...

Šemsudin Dedić, poslanik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, postavio je poslaničko pitanje novom ministru finasija i trezora Srđanu Amidžiću (SNSD) šta su preduzeli i kada se može očekivati novi zakon. Dedić je pitanje postavio u decembru, a odgovor je stigao 2. februara, mjesec i po kasnije.

Tako je odgovoreno da je u aprilu prošle godine, dakle mjesec nakon zaduženja Savjeta ministara, Ministarstvo finasija i trezora formiralo radnu grupu, koja je potom u maju dostavila analizu primjene zakona s prijedlozima unapređenja.

"S tim u vezi važno je naglasiti da je Ministarstvu tokom 2023. upućen određeni broj inicijativa za izmjene i dopune zakona koje su uglavnom dolazile od sindikata, a u nekim situacijama od pojedinih institucija BiH. Ministarstvo trenutno analizira dostavljeni dokument i upućene inicijative", odgovor je koji potpisuje ministar Amidžić.

Okončanje aktivnosti po pitanju kolektivnog ugovora, barem prema odluci Savjeta ministara, neće biti baš uskoro. Rok za usaglašavanje kolektivnog ugovora je šest mjeseci, nakon čega Savjet ministara BiH u roku od 60 dana treba donijeti odluku.

Pri tome treba imati na umu da sindikati već 25 godina traže kolektivni ugovor, pa se pokrenu neke aktivnosti, ali bez rezultata.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE