• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjet ministara jednoglasno odlučio: Uz zastavu BiH i zastava EU

Autor Nikolina Damjanić

Savjet ministara je, na prijedlog kabineta predsjedavajuće Borjane Krišto, jednoglasno donio novi tekst odluke o isticanju zastave EU u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Savjeta ministara.

 Isticanje zastave EU na institucijama Izvor: Shutterstock

Isticanjem zastave EU uz zastavu BiH, Savjet ministara, nakon što je BiH dobila status kandidata, izražava opredijeljenost i posvećenost ciljevima i evropskim vrijednostima na kojima počiva EU.

U te vrijednosti ubrojani su poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanje ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina, u društvu u kojem prevladavaju pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i jednakost žena i muškaraca, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Prema usvojenoj odluci, uz zastavu BiH, na zgradi u kojoj se nalazi sjedište ministarstva, upravne organizacije i drugog tijela koje je osnovao Savjeta ministara ističe se zastava EU.

Prednost u isticanju ima zastava BiH.

Kada se ističu jedna pored druge, zastava BiH se nalazi s lijeve strane, sprijeda gledano, u odnosu na zastavu EU.

Savjet ministara usvojio je sporazum između EU i BiH o učešću BiH u carinskom programu Unije /Kastoms/, predlagača Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Na ovaj način BiH praktično nastavlja učešće u ovom programu, nakon što je Kastoms 2020. godine uspješno realizovan u periodu od 2014. do 2020. godine, navodi se u saopštenju.

Novi sporazum omogućava BiH korištenje resursa i znanja EU u oblasti carina za lakše integrisanje u EU, uz unapređenje administrativnih postupaka u oblasti carina, bolju razmjenu informacija i tehničku podršku u jačanju kapaciteta BiH u ovoj oblasti.

Opšti cilj programa Kastoms je podrška carinskoj uniji i carinskim tijelima u njihovom zajedničkom radu i djelovanju kao jednom tijelu kako bi se zaštitili finansijski i privredni interesi Unije i njenih zemalja članica, osigurala bezbjednost i zaštita u EU u borbi protiv nepoštene i nezakonite trgovine, uz istovremeno olakšavanje zakonite poslovne aktivnosti.

Savjet ministara, na prijedlog Agencije za javne nabavke, donio je Pravilnik o uslovima i načinu korištenja e-aukcije, kojim se djelomično usklađuje zakonodavstvo BiH s pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti.

Ovim pravilnikom, koji nosi oznaku "EI", želi se obezbijediti smanjivanje troškova javnih sredstava i podstaći konkurencija da bi se obezbijedila bolja vrijednost za novac, te unaprijedila transparentnost postupka javne nabavke.

Pravilnik o uslovima i načinu korištenja e-aukcije ima potencijal za značajna poboljšanja efikasnosti pojedinačnih postupaka javnih nabavki, cjelokupnog sistema i djelovanja tržišta javnih nabavki, dodaje se u saopštenju.

Novim pravilnikom, čija primjena počinje 1. januara sljedeće godine, biće zamijenjen stari pravilnik, koji je stupio na snagu 2016. godine.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog odluke o ratifikaciji Međunarodnog sporazuma između EU i BiH o učešću BiH u programu Unije pod nazivom Program jedinstvenog tržišta, koji je potpisan 18. jula u Briselu.

Na sjednici je usvojena informacija Ministarstva civilnih poslova o isteku mandata direktoru i pomoćniku direktora Centra za uklanjanje mina u BiH, kao i o upražnjenom mjestu pomoćnika direktora Centra za uklanjanje mina u BiH.

Enis Horozović imenovan je za vršioca dužnosti direktora Centra za uklanjanje mina u BiH, a Ivan Dunđer i Biljana Ristić za vršioce dužnosti pomoćnika direktora.

Horozović, kao i Dunđer i Ristićeva, koji će biti vršioca dužnosti pomoćnika direktora za operacije, odnosno za podršku i finansije, imenovani su do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Prethodno su dužnosti direktora i pomoćnika direktora za operacije Centra za uklanjanje mina razriješeni Saša Obradović i Dragan Stojak, zbog isteka mandata.

Na sjednici je Jelena Cvijetić razriješena dužnosti vršioca dužnosti izaslanika Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava na lični zahtjev radi preuzimanja dužnosti pravobranioca/zamjenika pravobranioca BiH.

Istovremeno je, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, utvrđen i biće dostavljen na imenovanje Agenciji za državnu službu, prijedlog dva člana iz Savjeta ministara za komisiju za izbor i imenovanje predstavnika Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Savjet ministara dao je saglasnost za glasanje državljana Poljske na teritoriji BiH povodom održavanja izbora za Sejm i Senat Poljske.

Državljani Poljske koji borave u BiH mogu glasati u poljskoj Ambasadi u Sarajevu 15. oktobra, u terminu od 7.00 do 21.00 čas.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jole

Kakva EU. Pa da moramo slusati ko kucici sta nam naredjuju a sve na nasu stetu. EU je jos malo pa propala kakvu politiku vodi pa samo nam jos treba da i nas u to uvuce. Sodoma i Gomora to je danas EU. Ko cijeni i postuje porodicne vrijednosti i vjeruje u Boga taj se EU ne raduje.

Ph

Rusija je buducnost slobodnog svijeta. A EU ulazak u zapadnu koloniju. Ulazak u EU znaci primoravanje da se odreknemo svih svojih vrijednosti i da prihvatimo njihove nakaradne. Sloboda pederluku.,nepostovanje vjere i Boga.,sva prava manjinama a nikakva vecinama itd i itd. Neka hvala zivjeli smo nekako i do sad bez njih, prezivicemo i u buducnosti.

Građanin

Bravo! 👏 Napokon u korak sa ostatkom civilizacije. Puna podrška. Stop okretanju Rusiji i ostalim automatskim prćijama.

MONDO REPORTAŽE