• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UKC: Grad Banjaluka koči završetak gradnje kompleksa na Paprikovcu iako im je plaćeno

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U UKC RS optužuju gradsku administraciju da kasne sa prenosom vlasništva i izdavanja građevinske dozvole za izgradnju pristupne infrastrukture novom saobraćajnom kompleksu sa garažnim mjestima na Paprikovcu.

 UKC RS Grad Banjaluka garaža Paprikovac Izvor: Aleksandar Čavić/Grad Banjaluka

Grad Banjaluka ni nakon nekoliko mjeseci nije riješio predmet prenosa vlasništva i izdavanja građevinske dozvole za izgradnju pristupne infrastrukture saobraćajnom kompleksu sa garažnim mjestima na Paprikovcu, iako je naknada za taj postupak od 1.800.000 KM davno uplaćena, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske.

U saopštenju UKC-a naglašava se da bi se prenosom vlasništva i izdavanjem građevinske dozvole ušlo u završnu fazu izgradnje ovog značajnog objekta za pacijente i zaposlene ove zdravstvene ustanove, kao i mještane naselja Paprikovac.

"Naime, 23. novembra 2023. godine kompletirana je dokumentacija za prenos prava svojine i posjeda sa UKC-a na grad Banjaluka na parcelama na kojima je planirana izgradnja komunalne infrastrukture. Prethodno, ugovorom o finansiranju i opremanju građevinskog zemljišta usaglašena su prava i obaveze grada Banjaluka i obaveze naše ustanove kao investitora", navodi se u saopštenju.

U saopštenju UKC-a navodi se i da je ugovorom od 8. oktobra 2018. godine predviđeno da UKC prema odobrenju grada opremi predmetno građevinsko zemljište, odnosno izgradi pristupne puteve o svom trošku, a grad je bio u obavezi da nakon što se okonča postupak prenosa prava svojine u roku od 60 dana izda građevinsku dozvolu, a što i poslije brojnih apela nije urađeno.

Stiče se utisak, dodaje se u saopštenju, da administracija na čelu sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem namjerno ometa izvođenje neophodnih radova.

"Pozivamo grad Banjaluka da krene u realizaciju ovih aktivnosti kako bi se ispoštovao rok za izgradnju ovog veoma važnog kompleksa i da ga ne koči imajući u vidu da su od UKC-a već naplatili naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, te da će izgrađena infrastruktura služiti desetinama hiljada ljudi naselja Paprikovac i korisnika usluga najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj", ističe se u saopštenju UKC-a.

U saopštenju se podsjeća da je objekat za stacionarni saobraćaj i komercijalne sadržaje jako kompleksan samim svojim položajem, te zahtjevan za izgradnju budući da su četiri etaže ukopane u zemlju sa dvije strane, sjeverne i zapadne. Po novoj planiranoj dinamici, završetak objekta očekuje se do kraja ove godine, ukoliko grad Banjaluka ne bude kočio proces.

"Infrastruktura je značajna imajući u vidu da je u toku realizacija nekoliko značajnih projekata kao što su izgradnja i opremanje namjenskog objekta UKC-a za pružanje zdravstvene zaštite oboljelim od malignih bolesti, djelimična sanacija objekata Maternitea i Klinike za infektivne bolesti, projektovanje, rekonstrukcija, dogradnja i opremanje objekta Tehničko-ekonomskog bloka UKC-a i drugo", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da je realizacija ovih projekata neminovno pojačala frekvenciju saobraćaja i izazvala dodatne poteškoće sa parkiranjem vozila.

"Uprkos činjenici što će na Paprikovcu nicati i nova gradilišta, izgradnjom objekta za stacionarni saobraćaj biće riješen problem parkiranja vozila", naglašava se u saopštenju UKC-a.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE