• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nejasno je mnogo stvari": Crnadak potpisao peticiju protiv otvaranja rudnika litijuma na Majevici

Autor Dušan Volaš

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak potpisao je danas u Loparama peticiju protiv eksploatacije litijuma na Majevici koja će, sa više od 4.000 potpisa građana, sutra biti predata u parlament.

 Crnadak potpisao peticiju protiv otvaranja rudnika litijuma na Majevici Izvor: Ljerka Bjelica/Srna

"Nejasno je mnogo stvari, zašto u nekim moćnim zapadnim zemljama u Evropi postoje ogromni prostori sa litijumom, a tu se ne vrši eksploatacija? Kakav bi bio uticaj na eko-sistem? Sve su to pitanja na koja nema odgovora i razumljivo je da narod ovdje u ovakvoj situaciji kaže `ne`", rekao je Crnadak novinarima.

Crnadak je naveo da u PDP-u nisu nikakvi "zeleni zaluđenici" koji su protiv bilo kakvog napretka, ali da, prema njegovom mišljenju, tehnološki napredak u nekoj sredini traži mnogo ozbiljniji, temeljniji i sigurniji pristup.

On je naveo da je nepotrebno da se pravi politička priča od ovog pitanja ili drugih problema kada je riječ o zdravlju ljudi i opštem interesu.

Poslanik PDP-a Slaviša Marković rekao je da će stav Kluba poslanika PDP i SDS, sa kojima su danas bili zajedno u Loparama, biti da su protiv i novog zakona koji predviđa da se prilikom geoloških istraživanja zaobiđu lokalne zajednice, a iznio je i niz kritika na vlast u Srpskoj koju predvodi SNSD.

Načelnik Lopara Rado Savić najavio je da će peticija protiv eksploatacije litijuma na Majevici, čije je potpisivanje danas završeno nakon sedam dana, sutra biti predata Narodnoj skupštini sa pratećom deklaracijom, te ocijenio da treba donijeti odluku da se ne dodijeli koncesija za takav projekat.

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković rekao je da je cilj potpisa više od 4.000 građana Lopara da se očuva zdravlje ljudi, prirode i da se, kako je naveo, spriječi narušavanja eko-sistema.

Srna

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE